Distriktsredaktør Terje Gilleshammer i NRK Sogn og Fjordane tok imot prisen for årets nyhetssak på vegne av Bård Siem.
Distriktsredaktør Terje Gilleshammer i NRK Sogn og Fjordane tok imot prisen for årets nyhetssak på vegne av Bård Siem. (Foto: Erik Waatland)

Prisdryss til NRK i Sogn og Fjordane - hederlig omtale til Sogn Avis

NRK vant prisen «Årets nyhetssak 2016» ved å sette et kritisk søkelys på barnevernet i Naustdal.

Sogn og Fjordane journalistlag delte ut priser under årets journalistkonferanse Hauststormen i helga.

Vinneren av hovedprisen er journalist Bård Siem i NRK.

Han har jobbet fram flere saker om barnevernet i Naustdal og sett med kritisk blikk på hvordan barnevernet separerte fem barn fra deres rumenske foreldre. Dette skapte store demonstrasjoner i Norge og internasjonalt. 

NRK-journalist Bård Siem. (FOTO: TORBJØRN FARDAL / NRK)
NRK-journalist Bård Siem. (FOTO: TORBJØRN FARDAL / NRK) FOTO: TORBJØRN FARDAL / NRK

Juryen begrunner hvorfor Siem skal få prisen slik:

Prisen for beste nyheitssak i Sogn og Fjordane i 2016 går til ei sak som er svært viktig for dei ho gjeld, men ho betyr også mykje for Noreg. Staten har stor makt, og det er heilt avgjerande at journalistar følgjer med på at den makta vert forvalta riktig. Dette er eit vanskeleg felt å skrive om, og mange journalistar vågar seg ikkje inn i det. Fleire har skrive om denne saka, men ein journalist har sett dagsorden fleire gonger, med viktige vinklingar og mange gode spørsmål. Årets nyheitssak i 2016 sette eit kritisk søkelys på barnevernet i Naustdal som tok fem born vekk frå foreldra, og prisen går til Bård Siem og NRK.

Skjermdump fra NRK (faksimile)
Skjermdump fra NRK (faksimile)

Hederlig omtale til Sogn Avis

Juryleder Heidi Fagna opplyser til Medier24 at de har valgt å gi hederlig omtale til journalisten Terje Eggum og andre i Sogn Avis.

Årsaken til omtalen er et kritisk søkelys på en politisk tabbe, som gjorde at takstprisen på våningsbygg ble feil. Dette ble avslørt av avisa. Juryen begrunner den hederlige omtalen slik:

I kategorien Beste nyheitssak gir me heiderleg omtale til ei avis som har gjort akkurat det ei lokalavis skal gjere: Journalistane oppdaga uro og ei mogleg politisk tabbe, og dei trykte på med ei rekkje saker dag etter dag. Omtalen har fått konsekvensar, og politikarane måtte rydde opp. Dette er ein viktig jobb i lokalsamfunnet, både for lommebøkene til innbyggarane og for tilliten til dei lokale styremaktene. Heiderleg omtale går til Terje Eggum m. fl. i Sogn avis.

Faksimile fra Sogn Avis (Faksimile).
Faksimile fra Sogn Avis (Faksimile).

Enda en pris til NRK

Juryen mente at Tone Merete Lillevangstu i NRK fortjente prisen for Årets reportasje, for en reportasje om hus som har forfalt. 

Juryen beskriver årsaken til prisen slik:

Prisen for beste reportasje i Sogn og Fjordane i 2016 går til det som mest av alt er ei godt fortald historie. Journalisten bruker fleire kjelder, og ho har løyst saka førebiletleg godt. Journalisten klarer å få oss til å kjenne nærleik til ei samling med forfalne hus. Prisen for beste reportasje går til artikkelen om det gamle sanatoriet på Harastølen i Luster, skriven av Tone Merete Lillesvangstu i NRK.

Faksimile fra NRK (Faksimile)
Faksimile fra NRK (Faksimile)

Årets foto og video i Sogn og Fjordane

I tillegg til de øvrige journalistprisene, ble det delt ut prier til årets foto og årets video.

Årets jury har bestått av Marit Hommedal, Oddleiv Apneseth og Olav Øygard (leder)

Fotoprisen 2015 går til saken «Villmannen på Skåla» v/ Odd Helge Brugrand, NRK

Juryens begrunnelse: «Villmannen på Skåla» er en mektig og spennende fotoreportasje. Kulissene som omgir Skålatårnet, og de spesielle arbeidsvilkårene, er utnyttet på en god måte. Kontrasten mellom den dramatiske naturen og de varme menneskeportrettene gir oss en eksotisk opplevelse.

Link til bildereportasjen: https://www.nrk.no/sognogfjordane/xl/villmannen-pa-skala-1.13130708

Videoprisen 2015 går til filmfotografen bak «Klart eg kan, episode 1:16»,
fotograf Arne Stubhaug, NRK

Filmen, og episoden 1:16, griper oss raskt inn i hverdagen til unge Nora og vi involverer oss i utfordringene hun skal til livs. Gjennom en stødig, trygg og god bildefortelling er vi med Nora gjennom alle døgnets tider og vi venter i spenning på hvordan dette skal gå. Filmen bruker flittig innklippsbilder som i særlig høy grad lader produksjonen med den gode riktige stemningen. Vi er imponert over hvor godt fotografen tar i bruk hele døgnets ulike fargetemperaturer i bildene for å styrke atmosfæren i fortellingen.

Link til videoen: http://tv.nrksuper.no/serie/klart-eg-kan/DKSF43000115/sesong-5/episode-1

Til toppen