Kan denne merkevaren vekkes til live igjen?
Kan denne merkevaren vekkes til live igjen?

Med sosiale medier og folkefinansiering skal protestblekke vekkes til live: Nå kommer Gateavisa tilbake

André Ørvik, Emil Finnerud og Tore Andvig vil gjøre avisa like relevant som på 70-tallet: - I et medielandskap preget av kommersiell konsensus, trengs Gateavisas radikale røst.

- Gateavisa har siden 1970 vært en motkulturell publikasjon uten profittmotiv. I et medielandskap preget av kommersiell konsensus trengs Gateavisas radikale røst, heter det på Gateavisa.no.

Den snart 50 år gamle avisen relanseres nå av ny redaksjon.

Fra venstre: André Ørvik, Emil Finnerud, Tore Andvig.
Fra venstre: André Ørvik, Emil Finnerud, Tore Andvig. Foto: Gateavisa

Den indre kjernen i avisen består av tre redaktører, André Ørvik, Emil Finnerud og Tore Andvig, samt Robin Snasen Rengård og Richard Øiestad

Nå kommer ny nettside, grafisk profil, sosiale medier og en folkefinansieringskampanje. Avisen kommer i september, og skal i første omgang komme ut annenhver måned på papir.

Gateavisa er et kjent prosjekt med lang historie. Etter at avisen startet opp i 1970 gikk det stadig bedre, og i 1978 skal opplaget ha vært på rundt 20.000 eksemplarer, skriver redaksjonen.

I sin tid var Gateavisa større enn både Klassekampen og Ny tid.

- Vår oppgave er å gjøre avisen like relevant for folk i dag, som den var på 70-80 tallet, sier redaktør Emil Finnerud i en melding fra initiativtakerne.

Gateavisa får helt ny nettside og grafisk profil. I tillegg lanseres nå en folkefinansieringskampanje. Der inviteres gamle og nye lesere til å investere i bedriftens framtid:

- En slik finansieringsform passer Gateavisas prosjekt. Vanlige folk uten stor formue kan være med å sikre Norge et fritt og uavhengig medium som ikke tier i redsel for å støte annonsører eller eiere, heter det.

- I Norge finner man nesten ingen sterke alternative medier som presenterer andre syn enn de hegemoniske. Det tomrommet skal Gateavisa fylle. En viktig del av vårt prosjekt er å løfte frem personer som ikke er i en maktposisjon, sier redaktør Tore Andvig.

De tre redaktørene Andre Ørvik, Emil Finnerud og Tore Andvig tar alle med seg erfaring fra avis- og magasinvirksomhet, blant annet  Natt&Dag. De har også vært involvert i oppstart og lansering av andre publikasjoner.

Og fra gamle dager har mange kjente navn vært med på Gateavisa - blant dem Ingvar Ambjørnsen, Christian Vennerød, Thomas Hylland Eriksen, Mari Toft alias Syphilia Morgenstierne, Henning Hagerup, Stig Sæterbakken, Lars Saabye Christensen, Tor Åge Bringsværd, Jens Bjørneboe, Anders Giæver og Tor Ulven.

 

Til toppen