Pulitzer-vinnende krigsjournalist Yannis Behrakis er død

– De beste journalistene dokumenterer ikke bare verden, men hjelper publikum til å se verden på en litt annen måte. Yannis Behrakis var en av dem som virkelig gjorde det, sier NRK-korrespondent Kristin Solberg.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Pulitzerpris-vinner fotojournalist Yannis Behrakis døde lørdag, 58 år gammel, etter en lang kamp mot kreft. Det bekrefter blant annet Reuters

En av dem som hyller hans arbeid er NRKs Midtøsten-korrespondent Kristin Solberg. 

– De beste journalistene dokumenterer ikke bare verden, men hjelper publikum til å se verden på en litt annen måte. Det gjelder både dem som jobber med ord og med levende bilder, men kanskje spesielt dem som jobber med stillbildet, i all den kraft det har. Yannis Behrakis var en av dem som virkelig gjorde det, i bilde etter bilde. Bildene hans fanger situasjoner vi dessverre har sett igjen og igjen – krig, sult, flyktninger, humanitære kriser – men han får deg til å se dem i et nytt lys, til å tenke igjen, sier hun til Medier24. 

View this post on Instagram

#wife #husband #greece #wanted

A post shared by Yannis Behrakis (@yannisbehrakis) on

Behrakis brukte mesteparten av tiden sin hos Reuters og er kjent for sine sterke bilder av land i krig og krise. 

 

 Kristin Solberg er Midtøsten-korrespondenten til NRK.

Fanget øyeblikk

Solberg mener han gjorde en svært imponerende jobb gjennom sine 30 år som nyhetsfotograf.

– Det som kanskje er spesielt imponerende er ikke bare det kunstneriske blikket han hadde på nyhetsbildet, men den empatien han viser for dem han fotograferte, og som alltid er tydelig i bildene hans. Situasjonen de befinner seg i er kanskje uverdig, men de er likevel alltid framstilt med verdigheten i behold. De vises som mennesker, med menneskelige følelser som alle kan kjenne seg igjen i, sier Solberg og fortsetter: 

– Som i det ikoniske bildet av faren som kysser barnet han har i armene, midt i den såkalte flyktningkrisen. På den måten bidrar bildene hans til å menneskeliggjøre, og til å bryte ned skillet mellom oss og dem, noe som jeg mener bør være et mål når man forteller historier om dem rammet av krig og katastrofe, forteller Solberg.

30 år som nyhetsfotograf

Behrakis ble født i 1960 i Athen i Hellas. I løpet av hans 30 år som nyhetsfotograf var han i flere konfliktsoner over hele verden.

– Det jeg liker er både hans utholdenhet, han har dekket så mange kriser og konflikter de siste 30 årene, og hans evne til å fange dramatikken i øyeblikkene, som for eksempel i bildet fra grensen i Makedonia under migrantkrisen, sier Sigurd Falkenberg Mikkelsen, utenriksjournalist i NRK.

I 2016 vant Behrakis Reuter team Pulitzer Pris for dekningen av flyktningkrisen. Han har blant annet dekket konflikt i Afghanistan og Tsjetsjenia, jordskjelv i Kashmir og det Egyptiske opprøret i 2011.

– Yannis hadde en fantastisk måte å dekke historier rundt om i verden på, og jeg må si at etter Yannis forlot oss, vil vi alle se ut som amatører i forhold til hvor god han var på jobben sin, sa veteran Reuter fotograf Goran Tomasevic til CNN. 

– Jeg er der for å dokumentere det beste og det verste ved menneskeheten, sa Behraki i hans Reuters-biografi.

Se flere av bildene hans: 

1997: Reuters-fotograf Yannis Behrakis måtte evakueres fra Albania. Her er han ved ankomsten til flyplassen i Brindisi i Italia. Pressen blir kraftig sensurert i Albania, og det albanske politiet har trakassert journalister fysisk. Scan-Foto/EPA: Dario Caricato
Powered by Labrador CMS