Rebecca Corbett, redaktør i The New York Times under Nordiske Mediedager i Bergen.

Her er redaktøren som avslørte Harvey Weinstein - og startet bølgen som skapte #MeToo

Rebecca Corbett har skrevet om seksuell trakassering i mange år. Nå fikk det følger: Weinstein måtte gå og New York Times fikk Pulitzer.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I oktober 2017 publiserte assisterende redaktør Rebecca Corbett og hennes gravejournalister i The New York Times den første saken om filmskaper Harvey Weinstein, og hvordan han hadde oppført seg overfor en rekke kvinner i Hollywood. 

På Nordiske mediedager i Bergen stod hun på scenen sammen med VGs Hanne Skartveit og fortalte om hvordan de hadde jobbet fram saken. 

- Vi skjønte tidlig at det var en historie å fortelle her, spørsmålet var om vi kom til å klare det eller ikke, sa Corbett til Medier 24 etter sesjonen på Nordiske mediedager i Bergen. 

Et halvt år senere har redaksjonen vunnet en Pulitzer-pris for arbeidet sitt. 

Langvarige rykter

Ryktene om Weinsteins oppførsel hadde florert i mange år, og flere mediehus hadde innsikt i ryktene, men ikke nødvendigvis hvor stort omfanget var. 

- Det skjønte vi da vi begynte å gjøre egne undersøkelser. Det ble klart at selv om mange av kvinnene nølte med å snakke høyt om dette, så hadde de en historie å fortelle. 

Rebecca Corbett og VGs Hanne Skartveit i Bergen.

En av de store utfordringene hun og resten av redaksjonen stod overfor i arbeidet var hvordan de kunne løfte historien ut fra en situasjon hvor det er ord mot ord. Seksuell trakassering er et tema hvor saker ofte er basert på anekdoter og personlige historier. Løsningen for Corbett og hennes redaksjon ble metodene fra den undersøkende journalistikken.

I mange måneder jobbet flere journalister med å se på rettsdokumenter, tidligere forlik han hadde inngått med en rekke kvinner, interne dokumenter fra selskapene hans, samt lange samtaler med alt fra kontoransatte til prominente Hollywood-skuespillere, for å avdekke omfanget. 

- Vi opplevde at mange ville snakke, så lenge noen andre ønsket å fortelle sin historie først, sa Corbett på scenen under Nordiske Mediedager i Bergen. 

Truet med søksmål

Under Nordiske Mediedager satt Corbett på scenen sammen med VGs Hanne Skartveit. 

- Weinstein truet med å saksøke dere. Skremte deg deg, spurte Skartveit. 

- Det skremte i alle fall ikke advokaten vår, svarte Corbett og høstet latter fra en fullsatt hovedsal i Bergen. 

- Bør være viktig for alle 

Corbett har et langt engasjement for spørsmål knyttet til kjønn og arbeidsliv, og mener at journalistikk rundt seksuell trakassering bør interessere alle. 

- Dette er et tema som er viktig for alle som har en jobb, eller er på en arbeidsplass. Å kunne gjøre jobben sin, eller skape seg en karriere, uten at noen form for seksuelle tjenester skal være en del av det er viktig. Det er en utfordring som bør være viktig for alle, sa hun. 

- Vi har skrevet om seksuell trakassering i mange tiår, men tidligere har det ikke nødvendigvis fått så store konsekvenser, sa hun. 

De siste månedene har man sett at journalistikken på dette feltet har fått store konsekvenser. Mektige personer i sentrale posisjoner, i en rekke land, har måttet gå av etter avsløringer om seksuell trakassering.

- Det som var annerledes denne gangen er en rekke faktorer. Om du ser på Weinstein-saken hadde det nok en effekt at det var en rekke kjente personer som var involvert. Når helt vanlige personer ser kjente mennesker snakke om noe de selv har opplevd som nedverdigende og skamfullt, tenker nok mange: Når hun kan snakke om det på en verdig måte, så da kan kanskje jeg også. 

 

Powered by Labrador CMS