Trygve Hegnar, redaktør, direktør og eier i Hegnar Media.
Trygve Hegnar, redaktør, direktør og eier i Hegnar Media. (Foto: Vegard Grøtt / Scanpix)

Redaktør og investor Trygve Hegnar har tjent store penger på hurtigrute og laks. Nå satser han en halv milliard kroner på hotellbransjen

Mediemogulen blar opp rundt 500 millioner kroner for å kjøpe 5 prosent av Scandic-kjeden.

Trygve Hegnar (74), som for mange er mest kjent som redaktør, eier og administrerende direktør av Finansavisen, Kapital og Hegnar.no, har også gjort store penger som investor i andre bransjer.

I 2014 tjente han en halv milliard kroner da han gjennom investeringsselskapet Periscopus solgte en stor aksjepost i Hurtigruten.

To år senere brukte han nær en halv milliard kroner på å kjøpe seg inn i laksegiganten Marine Harvest.

Det ble en lønnsom affære: For snart ett år siden kunne Hegnar selge seg delvis ut med en gevinst på rundt 100 millioner kroner - i tillegg til 45,6 millioner kroner i utbytte.

 

- Et bra sted å være

Dermed var skipet Periscopus AS igjen lastet med kontanter. Egenkapitalen etter 2016 var på en drøy milliard kroner, før Marine Harvest-salget.

Og nå har Hegnar brukt noen av disse pengene på en annen bransje:

Han kjøpte nylig 5 prosent av Scandic Hotels, som er børsnotert i Sverige og driver 280 hoteller i Nord-Europa.

– Jeg er selvfølgelig interessert i bransjen, og har fulgt Scandic Hotels nøye et halvt år. Kursfallet på 30 prosent i år, i siste uke av januar, kom beleilig og satte meg i gang, uttalte Trygve Hegnar til Finansavisen og Hegnar.no i helga.

– Scandic tjener nesten 1 milliard svenske kroner og har en EBITDA på rundt halvannen milliard. Aksjen prises til en P/E på 10, og aksjen gir en direkteavkastning på 3-4 prosent, fire ganger det man får i banken. Det er et bra sted å være, sier Hegnar.

 

Satser på journalistikken

Redaktøren og investoren er forøvrig ikke helt ukjent med bransjen; foruten tiden som aksjonær i Hurtigruten, har Hegnar gjennom mange år vært eier av Holmen Fjordhotell i Asker og Victoria Hotell i Porsgrunn.

74-åringens hovedvirke er fortsatt som toppsjef i Hegnar Media AS, hvor han er redaktør for de fleste publikasjonene og skriver Finansavisens leder seks dager i uka.

Medievirksomheten har imidlertid ikke vært like lønnsom som laks og statsstøttet hurtigrutedrift: Hegnar Media har levert underskudd flere år på rad.

- Men når morselskapet tjente 180 millioner kroner i 2016, er jeg ikke så veldig bekymret, uttalte Hegnar selv til Medier24 høsten 2017.

Han satser fortsatt på journalistikken, og har«ikke kuttet en eneste krone i kostnader».

I fjor kjøpte Periscopus AS også ABC Startsiden AS, som har vært blant Norges mest lønnsomme medieselskaper de siste 15 åra.

 

 

 

Til toppen