Retorikken som fanget verden for åtte år siden. Virker Obama-koden i Havana?

KOMMENTAR: Barack Obama taler til cubanerne i ettermiddag. Han vil fange drømmene deres.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

KLOKKEN 16.10 norsk tid i dag (tirsdag) vil USAs president Barack Obama tale for det cubanske folk i El Gran Teatro de Havana.

For første gang på 88 år besøker en sittende amerikansk president Cuba, så det forslitte begrepet «historisk» kan for en gangs skyld brukes.

Bård Borch Michalsen: 

Kommentatoren begynte å arbeide som journalist midt på 1970-tallet, Han har arbeidet i dags-, fag- og ukepresse, nærradio, lokal-TV og nyhetsbyrå, er utdannet cand.polit/medieviter og er i dag førstelektor i organisasjon og ledelse ved Handelshøgskolen UiT, Det arktiske universitet, Campus Harstad.

ALLEREDE I DESEMBER 2014 kunngjorde president Obama at over 50 års isolering av Cuba går mot slutten.

Fidel Castro overtok makten i Havana i 1959, og senere har USAs tilnærming til naboene vært å isolere maksimalt.

Det har gavnet verken USA eller Cuba, vil Obama si i dag.

RETORIKEREN OBAMA er ekspert til å gripe situasjoner og anledninger – og til å inkludere sitt publikum.

Det vil han gjøre i dag også. Ord som «today» og «we» vil gå igjen, og han vil understreke at her og nå skjer et dramatisk skifte til det bedre. Det vil bli snakk om «new chapter» og «new approach» med «opportunites», «neighbours» og «better lives», «change», «friendship» og «hope».

OBAMA VIL IKKE glemme historien, men spist er spist og gjort er gjort.

50 års isolasjonspolitikk har ikke virket.

Det er tid for engasjement, og presidenten kommer til å understreke det amerikanske og cubanske folks felles interesser og historie, kanskje helt tilbake til strendene i Afrika.

HVA VIL OBAMA gjøre for at vi skal få bedre materielle kår? 

Presidenten kommer til å gjenta løfter om at handelsboikotten skal bli opphevet – og vil vise til kortsiktige tiltak som vil gi bedre muligheter for turisme, mer handel og bedre teknologisk infrastruktur.

Samtidig vil han understreke store utfordringer som Cuba og USA må jobbe sammen om:

Helse, miljø, klima, katastrofeberedskap og bekjempelse av terror.

CUBA PLEIDE Å BLI sett på som statsterrorister.

I dag vil Obama invitere til samarbeid, og han vil vise til dagens terrorangrep i Brussel som et eksempel på hvor akutt behovet er.

Så vet alle presidentens menn at mange cubanere – og mange hjemme i USA – er opptatt av en demokratisk utvikling i Cuba, med mer ytrings- og informasjonsfrihet.

Presidenten vil minne om at det er uenighet mellom styresmaktene i de to landene om mange saker, at USA ikke har politisk regimeskifte som mål, men at cubanerne selv må få lov til å bestemme retning: Selvbestemmelse.

Han kommer også til å fortelle at han senere i dag skal møte cubanske regimekritikere.

PRESIDENT OBAMA vil takke dem alle. Han vil takke president Raul Castro og vertskapet, det cubanske folk og de mange eksil-cubanerne som har brakt USA videre.

Og han vil vise til pave Frans, som har besøkt Cuba og beredt grunnen for tøværet.

Obamas personlige fremtreden er åpen og vekker tillit. Han griper øyeblikket og  situasjonen, tid og sted, og sørger for å inkludere tilhørerne i det budskap han vil presentere.

Som alltid vil han snakke enkelt med korte ord som virker.

Han vil tegne visjoner og håp for publikum, vil veksle mellom fakta og følelser og også bringe inn motforestillinger. «It will not be easy».  

OG OBAMA KOMMER til å anvende to formmessige virkemidler som han er spesielt glad i:

Gjentakelser av ord (anaforer) og tre-punkts-lister. Fra takketalen etter valgseieren 4. november 2008:

«(1) If there is anyone out there who still doubts that America is a place where all things are possible; (2) who still wonders if the dream of our founders is alive in our time; (3) who still questions the power of our democracy, tonight is your answer.»

Teknikken gjentas: Tre punkter som avsluttes med en konklusjon. Det fremstår som logisk.

Trepunktslisten kjenner vi fra de gamle mestere som Cæsar: Jeg kom, jeg så, jeg vant. På latin blir det også med bokstavrim: Veni, vidi, vici.

VI HUSKER OGSÅ teknikken fra den norske statsråd i nyere tid som har vært dyktigst til å formulere seg (ved siden av Jan P. Syse), Gudmund Hernes.

Hva sa han da den første kvinnelige biskop ble utnevnt?

«Tiden er moden, anledningen er her, beslutningen er fattet.»

Det kunne ha vært sagt av Barack Obama i dag. 

Powered by Labrador CMS