Årets medieprisvinnere, øverst fra venstre: Sigrid Sollund (Lytterprisen), Torstein Bae (TV-prisen), Eirin Eikefjord (Gullpennen) og Linda Eide (Språkgledeprisen). (Foto: NRK, Bergens Tidende).
Årets medieprisvinnere, øverst fra venstre: Sigrid Sollund (Lytterprisen), Torstein Bae (TV-prisen), Eirin Eikefjord (Gullpennen) og Linda Eide (Språkgledeprisen). (Foto: NRK, Bergens Tidende).

Riksmålsforbundet hedrer Linda Eide, Sigrid Sollund, Eirin Eikefjord og Torstein Bae med pris

Her er vinnerne av Riksmålsforbundets mediepriser.

Riksmålsforbundets mediepriser får i år en ekstra vinner. Linda Eide hedres med en egen språkgledepris for Eides språksjov. Årets øvrige medieprisvinnere er Sigrid Sollund, Eirin Eikefjord og Torstein Bae, opplyser Riksmålsforbundet i en pressemelding. 

– For første gang deler Riksmålsforbundet ut en språkgledepris. Det er også første gang vi gir pris til en nynorskbruker, men Linda Eide fortjener honnør for å ha gjort norsk på begge målformer til lærerik underholdning i beste sendetid på TV. Med både innsikt og humør har hun skapt interesse og begeistring for vår viktigste kulturverdi – språket vårt, sier Riksmålsforbundets formann Trond Vernegg i meldingen.  

Også Gullpennen går til en vestlending: Eirin Eikefjord, kommentator og politisk redaktør i Bergens Tidende.

– Eirin Eikefjord har i mange år preget nasjonal og ikke minst vestnorsk samfunnsdebatt. Hun er forbilledlig klar og tydelig og bruker sin elegante formuleringsevne som et effektivt språklig verktøy, uttaler Gullpennens juryleder Tom Egeland. 

TV-prisjuryen har latt seg imponere av Torstein Baes talegaver som NRKs sjakk-kommentator.

– Med et levende og entusiastisk språk har Torstein Bae kommentert direktesendte sjakkpartier i time etter time, uten noen gang å la seg vippe av pinnen. Hans formidlingsevne er utvilsomt en viktig årsak til begeistringen for sjakk som har bredt seg over det ganske land, sier juryleder Camilla Eikeland. 

Lytterprisvinner Sigrid Sollund er en kjent stemme fra Dagsnytt 18, som også sendes på NRK 2. 

– Hun har markert seg med en variert og ofte lekende, men presis ordbruk, og skaper alltid en fin arena for meningsutveksling. Hun har en trygg forankring i språket sitt og opptrer ryddig og verdig – selv når det går en kule varmt i debattene hun leder, fremholder juryleder Kalle Lisberg.

På grunn av koronakrisen er overrekkelsen av medieprisene utsatt til over sommeren.  

Til toppen