Partileder Bjørnar Moxnes i Rødt.
Partileder Bjørnar Moxnes i Rødt. (Åserud, Lise)

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil at Sivilombudsmann-jobben lyses ut på nytt

Nå foreslår Moxnes for Stortinget at stillingen lyses ut på nytt, etter at det forrige uke ble klart at Hanne Harlem er innstilt som ny Sivilombudsmann. Det skriver Aftenposten.

– Staten har voldsom makt. Alle som har vært i kontakt med Nav eller utlendingsmyndighetene, vet dét. Den makten må kunne granskes og utfordres, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Aftenposten.

I forrige uke kunne Medier24 melde at Hanne Harlem innstilles som ny Sivilombudsmann. Sivilombudsmannen har som jobb å sørge for at befolkningens rettigheter tas var på i møte med forvaltningen, og er også klageinstans i en rekke spørsmål knyttet til innsyn og åpenhet i forvaltningen. 

Nå skriver Aftenposten at Rødt og Bjørnar Moxnes sender inn forslag om at stillingen lyses ut på nytt, og at kontorsjefen kan fungere i rollen fram til en stillingen er besatt.

Hanne Harlem har tidligere mottatt kritikk av Pressens offentlighetsutvalg for å motsette seg Sivilombudsmannens pålegg om offentlighet, i innlegget «En Sivilombudsmann for fall?».

Der trekker utvalgets Vegard Venli og leder Tron Strand blant annet fram at Harlem, som kommuneadvokat i Oslo kommune, spilte en sentral rolle da Moxnes ble politianmeldt for å dele en rapport fra Kommunerevisjonen, noe han senere ble frikjent for. 

Stortingspresident Tone Trøen skriver i en e-post til Aftenposten at hun ikke mener det er grunnlag for å mene at Harlem er imot åpenhet.

«Presidentskapet mener at det ikke er grunnlag for å hevde at Hanne Harlem er imot åpenhet eller innsyn. Sakene det vises til, har Harlem håndtert i rollen som advokat for Oslo kommune. Disse aspektene har vært vurdert i prosessen», skriver Trøen til avisa.

Innstillingen og forslaget behandles i Stortinget tirsdag. 

Til toppen