Tidligere partisekretær Mari Eifring i Rødt er ansatt som utenriksredaktør i Klassekampen. Hun er også andre vara til partiet på Stortinget. Arkivfoto

Rødts stortingsvara ansatt som utenriks­redaktør i Klassekampen. Det er ikke uproblematisk, mener etikkrådgiver

– Vi får håpe at hun ikke blir innkalt på Stortinget, sier sjefredaktør Bjørgulv Braanen i Klassekampen, som synes «problemstillingen er interessant».

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mari Eifring er ansatt som utenriksredaktør i Klassekampen og erstatter dermed Yohan Shanmugaratnam.

Hun er tidligere partisekretær i Rødt, var leder i Rød Ungdom (RU) i perioden 2008–2010 - og er nå andre vara for partiet på Stortinget.

Da hun i 2008 overtok RU-vervet, var det etter Mimir Kristjansson, som nå er nyhetssjef i Klassekampen.

– En interessant problemstilling

Sjefredaktør Bjørgulv Braanen beskriver 30-åringen som en av de mest talentfulle personene blant de yngre på venstresiden i norsk politikk.

– Vi er veldig glade for å ha kapret henne. Vi vil dra nytte av hennes erfaring med å bygge organisasjon, lede et arbeidskollektiv, få folk til å dra sammen og jobbe med strategisk planlegging. Vi har store muligheter i utenriksjournalistikken, sier Braanen til Medier24.

– Hun er andre vara til Rødt på Stortinget. Hvilke komplikasjoner skaper det for dere?

– Det er en interessant problemstilling. Vi får håpe at hun ikke blir innkalt, som Carl I. Hagen, så tar vi det derfra. Jeg er litt usikker på hva vi gjør, men vi tar det når det eventuelt skulle komme. Jeg tror ikke hun skal fremme altfor mye utenrikspolitiske saker fremover, for å si det sånn, sier han og følger opp:

– Hun er ikke første vara, men andre vara. Jeg følte ikke at vi skulle ofre henne på grunn av dette.

Eifring starter i jobben 1. mars.

Bergens Tidende felt for Fischers «dobbelrolle»

I mars ble Bergens Tidende ble felt i PFU på grunn av manglende merking av kommentator Mathias Fischers innlegg - nettopp fordi han var vara for Venstre på Stortinget. 

Avisen ble klaget inn av privatpersonen Jarle Aabø, som mente dobbeltrollen truer pressens troverdighet. I klagen skrev han:

- Er det greit å ha en folkevalgt vararepresentant til Stortinget som politisk kommentator i en avisredaksjon?

Avisen ble felt for manglende merking og utvalget uttalte:

- Avisa bør opplyse om hans stortingsverv i kommentarer som handler om politikk, slo utvalget fast.

- Vurderer dere å merke hennes kommentarer, Braanen?

– Vi har ikke tenkt å gjøre det. Jeg føler at det fremgår ganske tydelig hva vi mener på lederplass. Jeg tror kanskje BT skal være nøytrale, men det er ikke helt vårt hovedpoeng - og hvert fall ikke på kommentarer, så det sitter litt langt inne å skulle gjøre det, sier Braanen.

– Ikke uproblematisk

Presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen, som også foreleser i presseetikk ved Høyskolen Kristiania, reagerer på saken:

– Jeg synes ikke det er en uproblematisk ansettelse. Hun stiller til stortingsvalget og blir valgt inn som vararepresentant og har dermed tatt på seg en forpliktelse. Her blander Klassekampen rollene, som jeg mener man ikke skal gjøre i journalistikken.

Bodahl-Johansen forteller at han synes journalistikken er for viktig til å «forkludre» og at den må stå helt og holdent på egne bein.

– Klassekampen har definert seg som et avisprosjekt på venstresiden - er det så farlig da?

– Kravet til en journalist er ikke at vedkommende skal være nøytral, men man må være uavhengig av alle andre enn seg selv og sin redaksjon. Jeg kan ikke forstå noe annet enn at det å være vararepresentant på Stortinget er det motsatte.

Bodahl-Johansen vil ikke tilbake til tiden da avisene var styrt av partipolitiske bindinger.

– Den eneste farbare veien for journalistikken er å holde disse områdene fra hverandre. Jeg sier ikke at journalister ikke kan ha et politisk engasjement, men kravet til journalistisk metode tilsier at man skal opptre uavhengig av partipolitisk lojalitet. Det er en vesentlig forskjell.

- Ikke like strengt

Braanen er forelagt kritikken fra Bodahl-Johansen og kommenter den slik:

– Det er helt greit at han mener det. Jeg følger ikke et like strengt reglement hva angår partitilknytning som mange andre i pressa. Men som sagt: Vi får se. Hun følger ikke fast på Stortinget.

– Var du klar over at hun var andre vara til Stortinget da du ansatte henne?

– Jaja, det var jeg.

Påtroppende utenriksredaktør Mari Eifring har fått lese hele saken, og kommenterer den slik:

- Som andrevara har jeg  ikke noen rolle i Rødts stortingsgruppe med mindre både Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes og hans 1. vara Seher Aydar skulle bli syke eller måtte ta ut permisjon samtidig, noe jeg anser som usannsynlig.

Powered by Labrador CMS