KRISTIAN JACOBSEN fikk fotoprisen i Sør-Rogaland for 2015.
KRISTIAN JACOBSEN fikk fotoprisen i Sør-Rogaland for 2015. (Foto: Eirin Larsen, Stavanger Journalistlag)

Rogalandsk fotopris til Kristian Jacobsen for modell-reportasje. Se alle premierte bilder her

Diplomer til Jan Inge Haga og Tommy Ellingsen.

Under den årlige Pressefesten i Stavanger lørdag kveld, ble Fotoprisene i Sør-Rogaland 2015 delt ut.

Hovedprisen gikk til Kristian Jacobsen, mens diplomene ble delt mellom Tommy Ellingsen og Jan Inge Haga. 

Under følger juryens begrunnelser, og mer om vinnerne:

Bilde 1C

Fotoprisen: Kristian Jacobsen

Det er en stor glede for juryen å hedre denne personen for den beste fotojournalistikken i Sør-Rogaland i 2015: Applaus for Kristian Jacobsen.

Fotoprisen går til en serie som tar oss til et miljø de færreste av oss kjenner. Vi møter en ung norsk kvinne. Vi møter kroppen hennes med et målebånd rundt midjen, blikkene som måler henne, hun som måler seg selv. Serien er stramt redigert, linjene rette, fargene rene og de få ansiktene vi møter er uttrykksløse. Fotografen klarer med enkle grep, slik moteindustrien i Milano tar grep om Lovises midje, å skape en serie der form og innhold smelter sammen. 

Selv om juryen savner det nære portrettet av Lovise, evner fotografen å gi reportasjen en særegen stemme. Her er det fraværet av følelser som mesterlig skildres. Serien bærer på en underlig stillhet. Men under overflaten dirrer det. Det er kunsten å antyde. Fotografen har elegant lagt enkeltbildene i en nøye gjennomtenkt rekkefølge, slik at spørsmålene blir flere enn svarene, og slik at leseren ikke blir mett med det samme og går uberørt tilbake til sin egen hverdag. Denne serien treffer en nerve, samtidig som vi fornemmer at vi bare er ved historiens begynnelse.

Bilde 1A

Diplom: Jan Inge Haga

Portrett av Kristoffer Joner. Skuespilleren er fanget i et ettertenksomt øyeblikk. Han ser ikke på fotografen, men er i sin egen verden. Portrettet er vart, nært og har undring i seg.

Diplom: Tommy Ellingsen

Et av de få hendelsesbildene som er sendt inn. Altfor mange av bildene er oppstilte. Dette bilder viser en dramatisk hendelse, som utrolig nok kombineres med fest, fyrverkeri og glede. Det gir overblikk, men også nærhet. Fotografen har sett mer enn brannen – og brukt kontrastene glede og redsel, drama og fest, til å fortelle flere historier i ett bilde.

Diplomet går til Tommy Ellingsen.

Bilde 5

Diplom: Tommy Ellingsen

Det gjeveste diplomet går til en serie.

Det døende lokalsamfunnet med hjørnesteinsbedriften som forsvinner er en velkjent, men likevel stadig aktuell, historie. Denne bildeserien forteller den kjente historien på en vågal og uvanlig måte. Det er tydelig at fotografen har godt grep om historiefortellingen. Bildene er stilsikre og redigeringen er god. Reportasjen fra smelteverket i Sauda virker godt planlagt, og fotografen har hatt en idé og en visjon om resultatet allerede før fotograferingen startet. Diplomet går til Tommy Ellingsen.

  • Stavanger Journalistlag deler ut pris for fremragende fotojournalistikk i Sør-Rogaland. 
  • Juryen har lagt vekt på journalistisk innhold, formidlingsevne og kreativitet.
  • Juryen har bestått av; Katinka Hustad, Trond Sørås og Finn E. Våga.
Til toppen