Rolfsen er fornøyd med Høyesteretts klare dom. Men PST har påført filmen uopprettelig skade, sier han

- Flere kilder har trukket seg fra prosjektet. Usikkert hvordan kjennelsen påvirket arbeidet, sier regissøren fredag ettermiddag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB-Steinar Schjetne og Hege Tannæs-Fjeld): Flere kilder vil trekke seg fra filmprosjektet til Ulrik Imtiaz Rolfsen om ytterliggående islamister. PST har gjort uopprettelig skade, mener filmskaperen.

Fredag vant Rolfsen en knusende seier over Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Lovens vern av anonyme kilder trumfer klart hensynet til etterforskningen av islamistiske miljøer og av mistanken om at personer som deltar i filmen vil slutte seg til ekstremistgruppa IS i Syria, slår Høyesterett fast i kjennelsen.

PST må dermed levere tilbake seks-åtte timer med råmateriale og kan ikke se noe av innholdet.

Dermed kan Rolfsen fortsette sluttføringen av filmen med det omstridte innholdet. Men det er uklart hvordan kildevernsaken vil påvirke det endelige resultatet, som etter planen bli å se på NRK i januar.

– Men flere kilder har trukket seg fra prosjektet, andre har ytret ønske om å trekke seg. Det er usikkert hvordan kjennelsen påvirker det videre arbeidet med filmen, men det er klart allerede nå at denne saken har påført den uopprettelig skade, sier Rolfsen til NTB.

Pågrep islamist

Det var 8. juni i år at etterforskere fra PST kom på døren til Rolfsen. Der beslagla de mellom seks og åtte timer med opptak som filmskaperen skulle bruke i en kommende dokumentar om islamisten Ubaydullah Hussain og det norske ekstremistmiljøet.

PST mener opptakene blant annet er bevis for at en norsk 18-åring skulle slutte seg til IS. 18-åringen ble pågrepet Sverige da han skal ha vært i ferd med å reise til Syria. PST-aksjonen skjedde bare timer senere.

Høyesterett fastslår at Rolfsens prosjekt ligger i kjernen av det som defineres som undersøkende journalistikk, og at kildevernet er helt avgjørende for at denne filmen skal kunne realiseres. Retten peker på at sterke kildevernhensyn, men også sakens alvor, veier tungt.

Retten mener også det er uklart hvor nødvendige opplysninger i materialet ville vært for PST.

Viktigere enn Rolfsen

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening poengterer at Rolfsen-kjennelsen har stor betydning utover den aktuelle saken. Kildevernet er en av grunnpilarene til en fri og uavhengig presse. Hvis dommene i tingretten og lagmannsrette, der PST fikk medhold, hadde blitt stående, ville det fått alvorlige konsekvenser for arbeidet til kritiske og undersøkende journalister, mener han.

Derfor har vært svært viktig for foreningen å bidra på Rolfsens side i rettsprosessen.

– Det er vakkert å oppleve resultatet en uke etter det vi opplevde i Paris, når kanskje frykten for terror og ønsket om å skjerpe alt kommer tydelig fram. Så kommer vi til norsk Høyesterett som står i kampen og er tydelig og prinsipiell. Det er forbilledlig på ukedagen etter angrepet i Paris, sier Rolfsens prosessfullmektig, advokat Kim Gerdts.

Hussain: – Nok en seier

Islamisten Ubaydullah Hussain anser kjennelsen som nok en seier over PST, som han hevder driver en heksejakt på ham og trosfeller.

– Etter å ha gått på nok et sviende nederlag håper jeg PST bruker sine ressurser på andre ting enn å fotfølge troende muslimer i Norge, sier han til Nettavisen.

Powered by Labrador CMS