HEMNET blir snart på Schibsteds hender.
HEMNET blir snart på Schibsteds hender. (Skjermdump: Hemnet.se)

Schibsted kjøper svensk konkurrent: Byr 1,5 milliard SEK for et selskap med 162 millioner i omsetning

Vil ta kontroll over eiendomsmarkedet.

Schibsted Media Group legger inn et bud på 1,5 milliarder svenske kroner for den svenske markedsplassen Hemnet, som har nærmere hele boligsalgsmarkedet i Sverige. Det kommer fram i en børsmelding fredag morgen.

Konsernet har gjort det til vane enten å kjøpe konkurrenter, eller samarbeide med dem, for å få mest mulig kontroll over rubrikkmarkeder i en rekke land både i Europa og Asia.

I Sverige tjener «svenske Finn», Blocket, godt på online rubrikk - med en omsetning i 2014 på 857 millioner og en EBITDA-margin på hele 59 prosent.

Men eiendomsmarkedet har Hemnet stort sett kontroll over. Nå vil Schibsted ha kontroll over disse pengene. Og det betaler de godt for:

Hemnet omsatte i 2014 for 162 millioner svenske kroner, opp fra 119 millioner i 2013. I budet på selskapet, verdsetter Schibsted Hemnet til hele 1,5 milliarder svenske kroner.

Konsernet har imidlertid stor tro på vekst i samfunnet. Dette sier Schibsted i børsmeldingen om selskapet de nå kjøper:

- Det er ventet god vekst og synergier med Blocket Bostad. Finn Eiendom i Norge har dobbelt så store inntekter som Hemnet i et marked med halvparten av befolkningen.

I meldingen fra Schibsted kan vi lese følgende om det varslede kjøpet:

Hemnet eies i dag av Swedbank Fastighetsbyrå (34 %) ("Fastighetsbyrån"), Mäklarsamfundet (25 %), Fastighetsmäklarförbundet FMF (25 %) ("FMF") og Svensk Fastighetsförmedling (16 %).

Fastighetsbyrån og Svensk Fastighetsförmedling har akseptert budet, noe som gir Schibsted 50 prosent av aksjene i Hemnet. Budet er kommunisert til øvrige eiere. Et vilkår for budet er blant annet at Schibsted får kjøpe alle aksjer i Hemnet og at Konkurrensverket godkjenner oppkjøpet. Budet verdsetter Hemnet til en selskapsverdi (EV) på SEK 1 500 millioner på 100 prosent basis.

Til toppen