SELGER: Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal kvitter seg med bøker.
SELGER: Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal kvitter seg med bøker.

Schibsted rydder videre og kvitter seg med 176 års forlagshistorie

Selger Schibsted forlag og Ebok.no til Vigmostad & Bjørke.

Schibsted Media Group ASA har inngått avtale om å selge Schibsted Forlag AS og EBOK.NO til Forlagshuset Vigmostad & Bjørke.

Det melder Schibsted i en børs- og pressemelding torsdag formiddag.

Dermed selger konsernet unna en historisk virksomhet, som ble startet for 176 år siden. På schibstedforlag.no kan vi blant annet lese:

Fra Schibsted Forlag går det en ubrutt linje bakover til forlaget boktrykker Chr. Schibsted startet i Christiania i 1839, som var forløperen til etableringen av Aftenposten i 1860. Schibsted Forlag er altså det opprinnelige selskapet, og starten på det som i dag er blitt Norges største og et av Skandinavias ledende mediekonsern.

- Selger til gode eiere

Schibsted Forlag AS er i dag et heleid datterselskap av Schibsted Media Group, og er blant de ledende forlagene i Norge. Ebok.no er Schibsted's digitale bokhandel, etablert i 2013. I dag er Ebok.no den største digitale bokhandelen i Norge, ifølge Schibsted.

 - Vi er overbevist om at Vigmostad & Bjørke vil være gode langsiktige eiere for Schibsted Forlag og Ebok.no. Dette er en god vei fremover, sier konsernsjef i Schibsted Media Group Rolv Erik Ryssdal.

- Vigmostad & Bjørke har en solid historie, og har gjennom de siste 25 årene utviklet seg meget bra i norsk bokbransje. Det er er i dag Norges fjerde største forlagshus. Jeg er sikker på at kunder, forfattere og ansatte i Schibsted Forlag vil ha glede av at Schibsted Forlag blir en del av Forlagshuset Vigmostad & Bjørke, sier Bernt Olufsen, styreleder i Schibsted Forlag.

Rubrikk og digitale mediehus

Schibsted Media Group har en lang og stolt historie som eier av Schibsted Forlag, skriver konsernet. Men mener nå tiden er inne for å selge:

- Det er et viktig ansvar å hele tiden vurdere om man er den riktige eieren for det enkelte selskap. Slik vi ser det nå er vi overbevist om at Vigmostad & Bjørke vil være gode, langsiktige eiere for Schibsted Forlag og Ebok.no.

- I Schibsted Media Group vil vi bruke våre ressurser på å utvikle posisjonen som en ledende aktør innenfor online rubrikk globalt og å utvikle digitale mediehus i verdensklasse, sier Rolv Erik Ryssdal.

Forlegger: - En drøm

Forlegger Arno Vigmostad i forlagshuset Vigmostad og Bjørke sier kjøpet er en «drøm som går i oppfyllelse»:

- Schibsted Forlag og Ebok.no har en sentral posisjon i norsk bokbransje. For meg begynte karrieren i forlagsbransjen med å skrive over 100 noveller og kortromaner for blader som var eid av det forlaget vi nå kjøper. Derfor har jeg alltid fulgt Schibsted Forlag svært tett. Det er en drøm som går i oppfyllelse.

- Vi ser fram til å øke satsingen på underholdningslitteratur til glede for norske boklesere. Videre ønsker vi å forsterke satsingen på allmennlitteratur, hvor Schibsted Forlag og vårt allmennforlag Vigmostad & Bjørke har en sterk posisjon og et spennende grunnlag for videre vekst. Vi har allerede Norges største og mest populære nettbokhandel Haugenbok.no, og nå får vi også Norges største ebokhandel, sier forlegger Arno Vigmostad i Forlagshuset Vigmostad & Bjørke.

Hemmelig pris

Transaksjonen vil bli gjennomført i løpet av kort tid, og vil resultere i en mindre regnskapsmessig gevinst, heter det i meldingen. Det betyr etter alt å dømme at prisen ikke er veldig høy.

Partene er enige om ikke å offentliggjøre transaksjonens verdi. I 2014 hadde Schibsted Forlag og Ebok.no samlet driftsinntekter på rundt NOK 190 millioner, og en EBITDA på minus 14 millioner kroner. 

Til toppen