Ehsan Fadakar, inntil nylig Head of Social i Schibsted. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Schibsted-topp Ehsan Fadakar slutter etter anklager om seksuell trakassering og overgrep mot kvinnelig kollega

Til tross for anklager om overgrep, fortsatte den tidligere redaktøren å klatre i det norske mediekonsernet. Inntil en kvinnelig kollega fortalte sin historie for noen uker siden.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Aftonbladet melder fredag ettermiddag at Ehsan Fadakar (35) forlater sin stilling i Schibsted.

Han var inntil for noen uker siden mediekonsernets øverste sjef for sosiale medier og tredjepartssamarbeid. Schibsted eier blant annet VG, Aftenposten, Finn, flere svenske mediehus og en rekke rubrikktjenester verden rundt. Fadakar har bakgrunn som sjefredaktør og mellomleder i flere svenske mediehus.

35-åringen ble suspendert tidligere i høst da anklager om alvorlige overgrep og trakassering av en kollega ble kjent.

Nå har han levert sin oppsigelse, bekrefter HR-sjef Josefina Levin i Schibsted Growth overfor Aftonbladet. Dette skjer mens mediehuset fortsatt er midt i en stor intern utredning om en rekke overgrepsanklager.

- Vi har etter samtale med medarbeideren mottatt hans beskjed om å avslutte arbeidsforhold. Arbeidsgiveren deler hans oppfatning om at våre veier skal skilles, sier Levin.

 

Ble anmeldt for to år siden

Allerede i 2015 ble mannen politianmeldt etter anklager om overgrep i forbindelse med en jobbreise, en sak som senere ble henlagt.

Denne saken ble trukket fram igjen av svenske medier tidligere i høst, som en av flere anklager om seksuell trakassering i Aftonbladet, hvor mannen tidligere jobbet.

Så for drøyt to uker siden publiserte Dagens Nyheter en omfattende historie med nye, alvorlige anklager fra Filippa Berg. Hun hadde vært Fadakars kollega og redaktør for viralsiden Lajkat.

De to skal ha hatt en relasjon, som ifølge Berg var preget av både fysiske og psykiske overgrep.

DN viste blant annet til meldinger med nedsette karakteristikker fra Fadakar. Han skal også ha truet Berg med at hun kunne miste jobben, eller få trøbbel på arbeidsplassen.

Avisen snakker også med fire tidligere medarbeidere som beskriver han som «en maktfullkomlig person som mobbar och fryser ut dem som kritiserar honom».

 

- Av hensyn til andre kvinner

Berg ble senere også intervjuet av VG, hvor hun blant annet uttalte:

 Han manipulerte meg og skremte meg til ikke å prate om det, sier Filippa Berg til VG.

Men i kjølvannet av #MeToo-kampanjen valgte hun altså likevel å gjøre det:

– Jeg ønsket også å ta ansvar som feminist, og fortelle av hensyn til andre kvinner som kan ha blitt og kan bli utsatt for ham, sier hun. 

 

Fikk stadig mer ansvar

Ehsan Fadakar var i sin tid med på å etablere Nyheter24, hvor han også ble sjefredaktør. Han dro senere til Aftonbladet som debattredaktør og ansvarlig for sosiale medier.

Fadakar startet for noen år siden den nevnte viralsiden Lajkat. Siden har han jobbet i Schibsted, først i Sverige, men senere for hele konsernet.

Og han har de siste årene fått stadig nye jobber og mer ansvar i det norske mediekonsernet, også etter hendelsen i 2015.

Schibsted har ikke ønsket å kommentere denne saken overfor Medier24 fredag, eller svare på spørsmål om hvorfor han fikk stadig mer ansvar også etter anklagene om overgrep.

- Vi kommenterer ikke enkeltsaker, og har ingen kommentarer til dette, utover det som er referert i Aftonbladet, skriver kommunikasjonsdirektør Kjersti Oppen i en sms til Medier24.

For to uker siden kommenterte Raoul Grünthal, sjef for Schibsteds mediedivisjon, dette slik overfor Medier24:

- Det blir feil av meg å kommentere på enkeltsaker. Det vi kan gjøre er å utrede og se på de anklagene som kommer. Mer kan jeg ikke gjøre eller si nå - det blir feil i min rolle, sier Raoul Grünthal.

Ehsan Fadakar har ikke besvart våre henvendelser på e-post, telefon og sms om denne saken. Han har så langt vi kan se heller ikke uttalt seg til andre medier om anklagene.

Powered by Labrador CMS