(Fra Hellkonferansen 2015)
(Fra Hellkonferansen 2015)

Se hva som skjedde, hvem som var der og hva som ble sagt på Hell-fredag

HELLKONFERANSEN: Bildeserie og gullkorn fra fredag kveld.

[wzslider autoplay="true" interval="4000" height="600" info="true" lightbox="true"]

  • BILDESERIE: Bilder fra både scena og sal, program og personer, på Hellkonferansen fredag kveld. Bla videre for å se alle bildene, og trykk på bildet for større versjon!

Fredag åpnet Hellkonferansen på Scandic ved Værnes lufthavn, og det gjorde det med et smell fra den kraftfulle Hans-Wilhelm Steinfeld.

Dermed var tonen satt, og her bringer vi et utvalg sitater og gullkorn fra de forskjellige programpunktene på den rolige starten fredag kveld. Lørdag fortsetter det med en rekke seminarer, debatter og foredrag.

hell-fredag 03
Bilde:

Karikaturer og ytringsfrihet

Samtale mellom Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk, generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening og prest Camilla Winsnes. Programleder: Erik Skarrud.

Det er stor forskjell på det som sies nå, og det som ble sagt for ni år siden under karikatur-striden. Når man ser på hva statsministeren i dag sier, om at vi fikk for lite støtte den gangen. Sammenlignet med det Jens Stoltenberg sa i 2006, og ga meg medansvaret for at ambassaden i Damaskus ble brent ned. Det er veldig menneskelig å føle en glede over det, en tilfredshet over at man får støtte.

Vebjørn Selbekk

Jeg har brukt de samme kriteriene for å trykke Muhammed-tegningene, som jeg brukte for å trykke ting som var utfordrende for kristne. Et eksempel er en utstilling med bilder av Jesus i en homoerotisk kontekst. Hvis det er et bilde vi skriver om, så mener jeg vi bør trykke det bildet saken handler om.

Selbekk

Det som gjorde at jeg valgte å gjøre trykke tegningene i 2006, til tross for frykten… Ellers ville jeg ha invitert ekstremistene inn til redaksjonsbordet for å være med å bestemme. Det ble rett og slett en samvittighetskonflikt. Jeg vil ikke bøye meg for dette.

Selbekk

En ytringsfrihet som aldri krenker noen, blir til slutt så snill at den ikke er vert noe. Vi kan ikke ta med oss hver vår følelse av å bli krenget til et torg, og mene at alle andre skal respektere oss. Jesus var jo verdenshistoriens største blasfemist. «Jeg er Guds sønn», sa han, og ble korsfestet.

Arne Jensen

Debatt om sponset innhold
Bilde:

Journalistikk til salgs?

Nordlys-redaktør Anders Opdahl, generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund og Schibsted-redaktør Bernt Olufsen diskuterer innholdsmarkedsføring og sånt. Programleder var Tron Soot-Ryen.

Vi har en egen avdeling, og har flyttet journalister over dit for å skrive innholdsmarkedsføring. Det er reklame som er svært effektiv, og som kundene vil betale for. Poenget er simpelten å finansiere journalistikken vår. Nordlys hadde for få år siden 90 millioner kroner i papirannonseinntekter. I år får vi 52 millioner. De digitale annonseinntektene tar ikke igjen dette.

Anders Opdahl

Men i det øyeblikket vi begynner å blande disse tingene, feiler vi selvsagt: Avdelingene opererer helt uavhengig av hverandre.

Opdahl

Om VG bør lære av Nordlys? Er vi ikke der allerede? Det er fire år siden jeg sluttet, så da må det vel være lov til å snakke litt kritisk om VG også.

Bernt Olufsen

Betalt innhold er dødssynden. Vi dreper den siste rest av tillit vi har.

Olufsen

En del debatter starter litt for langt nede. Det fins ikke noen framtid for journalistikken, utne et tydelig skille mellom reklame og journalistikk. Og det fins ikke noen mellomting; det er journalistikk eller så er det reklame.

Kjersti Løken Stavrum

Jeg tror ikke vi ødelegger troverdigheten hvis folk forstår at det er reklame de leser. Men på et punkt begynner kanskje de som skriver denne reklamen å tro at de er journalister, fordi de tar bilder og skriver historier. Og det kan bli et problem.

Stavrum

Talkshow til dessert - hvem vinner kampen om oppmerksomheten?
Bilde:

Talkshow til dessert - «Kampen om oppmerksomheten?»

Blogger Suzanne Aabel, VGs kjendisjournalist Morten Hegseth, Schibsted-redaktør Bernt Olufsen og generalsekretær Kjersti Løken Stavrum snakker om den nye mediehverdagen.

Det er 40 år siden jeg startet i Adresseavisen. Jeg er spent på om de 40 neste blir like spennende. Nå har jeg vel bare ett år igjen å jobbe, riktignok.

Bernt Olufsen

Jeg er egentlig mest opptatt av mulighetene for journalistikken. Men hvis jeg skal være bekymret for noe, så er det viralt vås. Kildeløs journalistikk skrevet av anonyme journalister på anonyme medier, som gjengis av seriøse norske aviser.

Kjersti Løken Stavrum

I Sverige har noen etablert «Viralgranskerne», som går hardt inn for å avsløre tullesaker som ikke stemmer. Burde ikke i stedet jobben til seriøse norske aviser vært å gjøre denne jobben, i stedet for å gjengi tull og tøys?

Stavrum

30 prosent av tida deres, bruker dere jo på resirkulering. Men jeg tror det kommer til å bli en brå og brutal slutt på dette, en vakker dag. Og verdien på den kompetente journalisten vil bare øke. De som blir rammet av den neste omstillingsbølgen, er de som bare bruker sitt journalistiske talent til å fortelle det som skjer.

Bernt Olufsen

Jeg er litt uenig, en morsom katt er ikke den største trusselen mot journalistikken. Det er sjukt mye bloggere i Norge i dag, og unge mennesker er ikke så flinke til å skille mellom en blogg og et journalistisk produkt.

Morten Hegseth

Det er litt som når en modell sier at du er skuespiller - jeg har litt lyst til å si at jeg er journalist og ikke blogger. Og jeg var journalist, men endte opp med kjendisjournalistikk. Så ble jeg arbeidsledig, startet en blogg og det ble min inngang til å skrive om seriøse ting.

Suzanne Aabel

Jeg tror journalister lærer litt av bloggerne, og at journalister tjener på å ha en stemme, ta litt mer standpunkt. Men jeg vil ikke blogge, jeg vil være en journalist som går ut og møter folk og skriver saker og kritiske kommentarer. En blogger er en som sitter foran pc-en, tenker jeg.

Morten Hegseth

MEN HVEM vinner kampen om oppmerksomheten, spør talkshow-vert Aagot Opheim?

- Den som alltid prøver å være smartere. Presser sine egne grenser. Og prøver noe ingen andre har gjort før.
Morten Hegseth

- Et banalt og svulstig svar, men jeg tror det er sannhet og ærlighet. Er du ekte og ærlig, så vil oppmerksomheten komme.
Suzanne Abel

- Den som fortest mulig slutter å snakke om omstilling og heller skjønner at vi gjennomlever en darwinisme. Den som vinner den kampen, tar oppmerksomheten.
Kjersti Løken Stavrum

- Den som er kontroversiell.
Bernt Olufsen.

  • ...dermed går Hellkonferansen over i de små timer, og konferansedekningen tar pause fram til lørdag morgen. Følg med på Medier24.com da for mer :-)
Til toppen