I møte med et mer anspent Europa bør vi alle la oss inspirere av helsearbeiderens lindrende kommunikasjon, skriver Håkon Opdal i dette innlegget.

MENINGER:

God kommunikasjon - detaljen som gir hjertevarme

««Tårene legen felte sammen med oss etter tapet av vår sønn, var viktige for meg.» Slike utsagn gjør inntrykk. Etter noen måneder som kommunikasjonsrådgiver på Haraldsplass Diakonale Sykehus har jeg fått oppleve slike historier fra innsiden av sykehuset», skriver Håkon Opdal.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Den empatiske kommunikasjonen utgjøres av detaljer i helheten. Et smil, en tåre, en hånd på skulderen, eller en kommentar om gløden i øynene etter en god prognose. Historiene fra pasientene forteller ofte det samme. De ansatte møter dem med som medmennesker.

Kommunikasjons-utfordringer

Vi har alle våre detaljer i livet som vi er alene om. Når helsen skranter kan det være ensomt å beholde disse for seg selv. God forståelse mellom helsearbeider, pasient og pårørende er viktig for et godt helsetilbud.

I møte mellom det høyst private som en sykdom jo er, og det faglige tunge feltet helse, kan det være utfordringer knyttet til kommunikasjon. Den kompetente legen eller sykepleieren er bevisst disse detaljene, og kan møte oss, lindre våre smerter og berolige våre bekymringer.

Dette er den delen av kompetansen som gir hjertevarme.

Vi må la oss inspirere

Europa opplever for tiden en dramatisk sikkerhetssituasjon. Grufulle bilder fra krigens herjinger møter oss hver dag, og stadig større strømmer av flyktninger vil finne veien til vår trygge havn.

Sykehusene har vært igjennom to år med beredskap som følge av pandemien. Nå vil de bli testet på en annen måte, både ved å hjelpe personer som kommer til oss, men også ved å sende hjelp til områder som er nærmere krigen.

I møte med et mer anspent Europa bør vi alle la oss inspirere av helsearbeiderens lindrende kommunikasjon. For det er ikke bare sykehusene som vil bli satt på ytterligere prøver i tiden fremover.

Fryktelig å miste

Hele samfunnet må være forberedt på å hjelpe enda flere folk i nød. Å møte en utstrakt hånd med et smil og imøtekommenhet. Eller å være i stand til å felle en medlidende tåre kan være med å redde et menneske i fortvilelse. Vi står foran en usikker fremtid, som avgjøres i et stort geopolitisk spill. Men det er i møte mellom mennesker grunnlaget for en god felles fremtid ligger.

Ingen vet hvordan situasjonen i Europa utvikle seg, men vi vil etter hvert gå tilbake til våre vanlige gjøremål. I kontrast til bildene fra Ukraina og andre områder med konflikt, kan det trivielle vi holder på med i hverdagen fremstå meningsløst, men det er det ikke. Tvert imot, det er det som gir mening, og derfor gjør det så fryktelig å miste.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS