Andre Myhren forteller hva du bør unngå når du skriver søknadstekst.

Slik skriver du den beste søknaden

– Ingen arbeidsgiver vil drukne i tekst.

Publisert

Gjennom karriereveiledning og hjelp til oppbygging av CV og søknad, har CVGuru hjulpet jobbsøkere ut i arbeid siden 2016.

– Flesteparten av kundene våre er selgere som jakter nye muligheter på markedet, og det desidert vanligste spørsmålet vi får, er hvordan man skriver en god jobbsøknad.

Det sier daglig leder i CVGuru, Andre Myhren.

Han bekrefter at det ofte er flere hundre søkere på utlyste stillinger, og at kampen om de mest populære stillingene er stor.

Syv sekunder

Det har vært forsket på hvordan man skal klare å skille seg ut blant mengden, og Myhren tror han sitter på en oppskrift som kan vekke arbeidsgivers oppmerksomhet.

– Forskingen viser at arbeidsgiver bruker rundt syv sekunder på å bestemme seg for om han gidder å lese mer eller ikke. Derfor er det avgjørende at du i søknaden svarer på to ting. Hvorfor du søker på stillingen, og hvorfor du er den rette personen for jobben.

Han mener man aldri bør overskride en A4 side.

Ifølge Myhren er CVen det første arbeidsgiver leser. Der får de oversikt over erfaringen kandidaten besitter, også leser de søknadsteksten etterpå. CV og søknad spiller på lag med hverandre, og du kunne derfor ikke klart deg uten en av de.

Myhren deler søknaden inn i tre deler:

– I den første delen, bør du være mer profesjonell enn personlig. Skriv hvorfor du søker på stillingen, og hvor lang erfaring du har fra bransjen. Fokuser på arbeidsgiver, og hva du kan bidra med som vil være nyttig for bedriften.

Du kan gjerne skrive om utdannelsen du har, og forklare hvorfor den er viktig for den aktuelle stillingen du søker på.

– For opplagt og enkelt

– I del 2 fokuserer du på nøkkelkompetanse og personlige egenskaper. Forklar hva som gjør deg til den rette kandidaten for stillingen. Svar på det de spør etter i stillingsannonsen, men ikke bruk de samme ordene som er brukt i utlysningen. Det blir for opplagt og enkelt, mener Myhren.

I del to mener han det er lurt å komme med eksempler på ting man har gjort.

– Er du en person med lang erfaring, er det mye bedre å komme med eksempler på det, enn å fortelle at man er flink og pliktoppfyllende.

I del 3, skal du ifølge CVGuru være personlig. Dette er slutten på søknaden, og avsnittet skal kun handle om deg som person.

– Fortell gjerne hvordan du samarbeider med andre, og kom med eksempler. Show don't tell. Har du jobbet som porteføljeselger, kan du for eksempel skrive hvor mange prosent du økte salget med.

– Ikke gå i fella

Helt til slutt kan man komme med en oppsummering. Sette sammen erfaring og det du har oppnådd, og skrive at du ser frem til å høre fra arbeidstaker.

– Er det anbefalt å ta kontakt med arbeidsgiver etter man har sendt inn søknad?

– Der strides de lærde. Hvis du skal kontakte arbeidsgiver, bør det være fordi du har noen relevante spørsmål som har betydning for stillingen du søker på. Når det er sagt, er det god etisk feedback-kultur å gi en begrunnelse på hvorfor du eventuelt ikke fikk jobben, sier han og avslutter:

– Pass på å ikke gå i fella og skriv for mye tekst i søknaden. Ingen arbeidsgiver vil drukne i tekst, og unngå å nevne ting som ikke er relevant for stillingen du søker på.

Powered by Labrador CMS