Advokat Aase Karine Sigmond ber pressen være varsomme i sin dekning av 17-åringen.
Advokat Aase Karine Sigmond ber pressen være varsomme i sin dekning av 17-åringen. (Bilde: Øijord, Thomas Winje)

Sprengstoff-siktet 17-årings advokat advarer pressen: – Jeg er opprørt over at journalistene går så langt i sin omtale

– Identifiseringen kan få katastrofale konsekvenser for gutten og hans familie, sier advokat Aase Karine Sigmond. Hun mener pressen går for langt i identifiseringen.

Lørdag kveld ble en 17-åring pågrepet på Grønland i Oslo med en hjemmelaget sprengladning. Han ble så siktet for ulovlig befatning med eksplosiver.

Advokat Sigmond har svart flere titalls journalister siden hun ble guttens forsvarer.

Hun sier til Medier24 at spørsmålene i starten var balanserte, men at hun opplever en skremmende utvikling:

–  Pressen må være varsomme. Vi snakker tross alt om et barn som nekter å ha noe med radikal islamisme å gjøre. Han sier at han hverken støtter IS eller noen som helst form for voldsbruk og at det ikke var hans intensjon å sprenge eller utløse dette lite profesjonelle objektet - som PST har forklart har lite skadepotensiale, sier hun.

Hun opplever at journalister går langt i å undersøke guttens bakgrunn. Dette merker hun på spørsmålene:

– Vi opplever at det graves i hver minste detalj med tanke på foreldre, bopel, idrettsbakgrunn og mye annet. Man går veldig langt i identifiseringen av ham og jeg vil advare mot så detaljerte beskrivelser av en ung gutt som man ikke vet om det blir noen tiltalte mot. Det er mistanker, men han er ikke dømt.

Advokaten er generell i beskrivelsene og nevner ikke enkelte medier eller saker som har gått for langt.

– Identifiseringen kan få katastrofale konsekvenser for gutten og hans familie. Jeg er opprørt over at man går så langt i både identifiseringen og karakteristikken av ham, sier advokaten, som mener det er for mange detaljer i pressen nå.

 

VG: – Alvorlig sak

VG er en av avisene som dekker saken grundig og som har undersøkt guttens bakgrunn. I en sak på VG.no nå kan man lese om 17-åringens tilknytning til en fremmedkriger.

Sjefredaktør Gard Steiro i VG er forelagt advokatens uttalelser. Han sier at de undersøker saken grundig:

Gard Steiro, sjefredaktør og direktør i VG.
Gard Steiro, sjefredaktør og direktør i VG. Foto: Erik Waatland, arkivfoto

– Vi mener dette er en alvorlig hendelse som har skapt betydelig frykt. Det er et faktum at det har vært kontakt mellom den nå siktede 17-åringen og en fremmedkriger som har reist til Syria. Dette er opplysninger som har offentlig interesse. Vi har gjort rede for kontakten mellom de to. Disse opplysningene identifiserer ikke siktede utover hans nærmeste krets.

– 17-åringens advokat er sitert på at dette er guttestreker og at klienten nekter straffskyld. Hvis det kommer fram nye opplysninger som nyanserer saken, så vil vi være nøye med å få med dette, sier Steiro til Medier24.

 

Guttestreker

Det var lørdag kveld at et større område på Grønland i Oslo sperret av etter at funnet av en bombelignende gjenstand ved broen ved Grønlandsleiret i Oslo. Samtidig ble en 17-åring med russisk statsborgerskap pågrepet.

Patruljen som stanset mannen, fattet mistanke for gjenstanden. Politiet konkluderte med at gjenstanden de senere sprengte kontrollert, inneholdt sprengstoff.

Gutten nekter straffskyld, ifølge forsvarer Aase Karine Sigmond, som betegner sprengladningen som "guttestreker" og sier at han tar avstand fra radikal islam. Han kommer til å begjære seg løslatt under fengslingsmøtet.

PST bekrefter at de har hatt kjennskap til den pågrepne fra tidligere. Det dreide seg da om forebyggende tiltak. (NTB)

Til toppen