Oslo  20180604.
Kjell Arne Totland TV 2 utenfor slottet.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20180604. Kjell Arne Totland TV 2 utenfor slottet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix (Vidar Ruud)

TV 2-ekspert Kjell Arne Totland er død

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland død onsdag. Han ble 74 år gammel, melder kanalen.

  • Endret

Familien bekrefter overfor TV 2 at Totland døde onsdag.

– Han sovnet stille inn i natt etter en tids sykeleie, sier nevøene Kjell-Richard Finnemann og Harald Joachim Finnemann.

De forteller at de vil minnes Totland som en positiv, sjenerøs og omsorgsfull person. Og at familie og jobb var det viktigste i hans liv.

Lang karriere som kongereporter

Kjell Arne Totland ble født i Bergen 29. oktober 1944.

Han begynte som kongereporter i Se og Hør ved tronskiftet i 1991 – og hadde hovedansvaret for kongestoffet i bladet fram til juni 2011. Til sammen dekket han 22 kongelige bryllup for bladet.

Totland sa opp sin avtale med Se og Hør for å kunne jobbe med kongestoff på flere plattformer og for andre aktører. Han har senere hatt flere større oppgaver som kongehusekspert, blant annet kommenterte han fyrstebryllupet i Monaco i juli 2011 og kronprinsbryllupet i Luxembourg i oktober 2012 direkte på NRK.

Siden mars 2013 har Totland vært kongehusekspert for TV 2. Sjefredaktør Olav Sandnes i TV 2 forteller at de har mistet en kjær kollega.

– Kjell Arne hadde et levende engasjement for dette området. Få om noen har samme kompetanse som han. Det gjaldt både de lange linjer og store begivenheter, men også små detaljer som han fremhevet og som gjorde at han hadde en stor følgerskare innenfor dette området i Norge, sier sjefredaktøren.

Utdannet filolog

Kjell Arne Totland tok artium på engelsklinjen med tegning og kunsthistorie Bergen 1963, og jobbet i studietiden som guide og reiseleder. Deretter tok han filologisk embetseksamen med fagene engelsk, fransk og spansk ved Universitet i Bergen (UiB), og senere pedagogisk seminar og studier i kunsthistorie.

I mange år underviste han i tre språkfag ved Tanks videregående skole i Bergen, samt spansk ved UiB, før han ble hentet til Se og Hør.

Til toppen