Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kommenterer meklingsbruddet overfor pressen i Radioresepsjonen på MarienlystFoto: Berit Roald / NTB scanpix
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kommenterer meklingsbruddet overfor pressen i Radioresepsjonen på MarienlystFoto: Berit Roald / NTB scanpix (Roald, Berit)

TV-lisensen avvikles og NRK legger ned lisenskontoret

NRK Lisensavdelinga har 100 medarbeidere. Nå skal både NRK-lisensen og lisensavdelingen avvikles, skriver NRK i en pressemelding.

«Kulturdepartementet orienterte torsdag formiddag NRK om at dagens kringkastingsavgift blir erstattet med en ny finansieringsordning med virkning fra 1. januar 2020. Endringen medfører at NRKs lisensavdeling blir avviklet», skriver NRK i en pressemelding torsdag ettermiddag. 

NRK Lisensavdelinga ble etablert for 27 år siden og har 100 medarbeidere, står det i meldingen. 

Det er ventet endringer i NRK-lisensen i den nye mediestøttemeldingen, som legges fram fredag på landsmøtet til Landslaget for lokalaviser (LLA) i Drammen. 

 

– Tung beskjed

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier det har vært en tung beskjed for de ansatte å få.

– Det har lenge vært bred enighet om at NRK trenger en mer framtidsrettet og forutsigbar finansieringsmodell. Samtidig får dette konsekvenser for NRKs lisensavdeling. Det er selvfølgelig en tung beskjed å få for våre medarbeidere ved lisensavdelingen. Dette er folk som gjennom mange år har gjort en viktig og god jobb for NRK, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i pressemeldingen. 

Beskjeden ble gitt i et møte hos Kulturdepartementet med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, økonomidirektør i NRK Andreas Norvik, ordfører i Rana kommune Geir Waage og nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre til stede, ifølge meldingen.

 

Oppretter 70 nye arbeidsplasser

På det samme møtet la Kulturdepartementet fram planer for opprettelse av 70 nye arbeidsplasser ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana, skriver NRK i pressemeldingen. 

Det gleder Eriksen at departementet tar grep for å sikre lokale arbeidsplasser. 

– Samtidig er jeg glad for at regjeringens planer om etablering av 70 nye arbeidsplasser tilknyttet Nasjonalbiblioteket, sier Eriksen.

Andreas Norvik, økonomidirektør i NRK, er i ettermiddag i Mo i Rana. Han uttrykker i meldingen at det viktigste nå blir å ivareta medarbeiderne. 

– Det viktigste nå er å ivareta medarbeiderne som rammes. Hver enkelt har stått på og gjort en uvurderlig jobb for NRK, og vi skal gjøre det vi kan for å sikre en ryddig og trygg prosess framover. Jeg er imponert over hvordan Lisensavdelinga har taklet å stå i usikkerhet i flere år. På den ene siden er det godt å få en avklaring. På den andre siden er det selvfølgelig veldig tøft, sier Norvik i meldingen. 

Til toppen