Generalsekretær i Norsk Presseforbund  Elin Floberghagen.
Generalsekretær i Norsk Presseforbund Elin Floberghagen. (Foto: Ole Alexander Saue)

Presseforbundet setter i gang ekstern gransking: Kan bli endringer på sitatpraksis og Vær Varsom-plakaten 

Dette skjer på bakgrunn av VGs dekning av Bar Vulkan-videoen og de alvorlige feilene som der ble begått, opplyser Norsk Presseforbund.

Rapporten vil ikke begrense seg til VG, men beskrive utfordringer og fallgruver med kildebruk i et presseetisk perspektiv, skriver presseforbundet på sine nettsider.

De vil ta for seg:

  • Medienes omgang med ulike typer kilder
  • Bruk av anonyme kilder, kildevern, upublisert materiale mv.
  • Vurdering av sitatpraksis og sitatregler
  • Vurdering av Vær Varsom-plakatens bestemmelser om å klargjøre premissene, og medienes praksis

Brei gjennomgang

Generalsekretær i Norsk Presseforbund Elin Floberghagen. Foto: Ole Alexander Saue

– Med bakgrunn i VG-saken og de feilene som er beklaget og som ligger i VGs rapport, mener vi det er behov for en uavhengig rapport som ser bredere på medienes omgang med kilder, sier generalsekretær Elin Floberghagen til Medier24.

– Vi ber om en brei gjennomgang. Det er knyttet til medienes omgang med ulike type kilder, anonyme kilder, sitatpraksis, sitatregler og bestemmelser i Vær varsom-plakaten om at vi gjør premissene klare før intervjusituasjoner for å se på hva som er praksis, og om det er behov for å endre den og så videre, sier hun videre.

 

– Kan legge føringer for VVP

Floberghagen har fulgt VG-saken den siste tida, og meiner VG har begått alvorlige feil i si håndtering av Sofie (27), i den famøse dansevideoen med Trond Giske på Bar Vulkan, som kjelde.

– Det er bra at VG innrømmer at de har gjort alvorlige feil overfor Sofie. Det hjelper ikke så mye å gå videre på hvem som sa hva. Det blir ord mot ord, sier hun.

– Jeg er mer opptatt av at vi i bransjen har en diskusjon om praksis og læring om hvordan vi kan gjøre dette bedre i hele pressen.

– Hva er styrkene og svakhetene med dagens sitatpraksis?

– Jeg tror vi skal vente med rapporten for å se hva som blir avdekket.

– Kan rapporten legger føringer for endringer av gjeldende praksis?

– Ja, det kan den. Den kan også legge føringer for endringer på Vær varsom-plakaten. Det vil jeg ikke utelukke, sier Floberghagen.

 

– Dårlige regler 

Sven Egil Omdal er spurt om å lede arbeidet. Omdal har lang erfaring fra journalistikken, både som journalist og redaktør. Han har hatt en rekke tillitsverv, ikke minst som tidligere leder av Pressens Faglige Utvalg.

Sven Egil Omdal. Bilde: Gard L. Michalsen

Øvrig medlemmer i utvalget, tidsramme og mandat er ikke avklart ennå, og NP vil komme tilbake med mer informasjon.

– Vi kunne alltid sett på ting enda tidligere når vi oppdager noe som er svakt. I VG-saken ser vi at journalisten forhandler om disse formuleringene han kan bruke som følge av gjeldende sitatpraksis, sier Omdal til Medier24.

Han legger til:

– Skarvøy omformulerer ting som fremstår som rene sitater. Dagens sitatpraksis er at vi har tradisjon for å legge vekt på meningsinnholdet som skal gjengis, mens en i andre land er mye mer nøye på at det er ord-for-ord-gjengivelse av det som blir sagt, sier han videre.

– Vi har dårlige regler når det gjelder punktet om å gjøre premissene klare. Hva betyr det i praksis? Det handler om å se på om det er noe i denne saken som har verdi for hele norsk presse, og ikke bare VG, sier Omdal.

 

Se vårt direkteintervju med Floberghagen:

Presseforbundet ber om rapport av medienes omgang med kilder. Vi er direkte med Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund.

Publisert av Medier24 Torsdag 28. mars 2019
Til toppen