Hans Kristian Amundsen
Hans Kristian Amundsen (Meek, Tore)

Pressemann og tidligere Ap-topp Hans Kristian Amundsen er død

Funnet død etter en joggetur i Porsanger.

Tidligere statssekretær Hans Kristian Amundsen er død (58), melder VG. Amundsen ble funnet død etter en joggetur i Finnmark i helgen.

Hans kone, Karen Marie Berg, som også er programleder i NRK, skriver på Facebook:

Nå er alt mørkt. Vår elskede pappa og kjæreste døde i går. Han dro ut på en joggetur i går formiddag og kom ikke tilbake. Jeg klarer ikke å ta innover meg at vi skal leve videre uten deg, men du vil være med oss hver dag. Vi elsker deg uendelig høyt, min kjære.

Fakta: Hans Kristian Amundsen

* Fra Skoganvarre i Finnmark. Født 2. desember 1959. Døde 29. juli 2018, 58 år gammel.

* Har hatt flere lederstillinger i ulike medier. Han var nyhetsredaktør i Dagbladet, Finnmark Dagblad og Arbeiderbladet og sjefredaktør i Nordlys i ni år før han gikk til politikken i 2011.

* Statssekretær for Arbeiderpartiet ved Statsministerens kontor fra 2011 til 2013 da Jens Stoltenberg var statsminister. Han var Stoltenbergs taleskriver etter terrorangrepene 22. juli 2011.

* Ledet sekretariatet i Arbeiderpartiets stortingsgruppe fra 2013 til januar 2018, da han sa opp etter en konflikt med partisekretæren.

* Meldt savnet da han ikke kom tilbake fra en joggetur ved hjemstedet i Finnmark søndag 29. juli. Funnet død samme kveld

(NTB)

- Våre tanker går til hans nærmeste

Fra 2001 til 2011 var Amundsen sjefredaktør og administrerende direktør i avisa Nordlys. Nåværende redaktør i Nordlys, Helge Nitteberg, sier til egen avis at han har mottatt beskjeden om Amundsens bortgang med stor sorg. 

- Det er med stor sorg vi mottar budskapet om Hans Kristians bortgang. Våre tanker går til hans nærmeste, som har mistet en ektemann, en far og en bror, sier sjefredaktør Helge Nitteberg i Nordlys til egen avis.

I 2011 forlot Amundsen stillingen som sjefredaktør og administrerende direktør i avisa Nordlys, til fordel for en jobb som statssekretær i Fiskeri- og kystdepartementet.

Kort tid etter ble han flyttet til statsministerens kontor, hvor han fikk ansvar for pressesaker. Før Nordlys var han blant annet innom Dagbladet, Finnmark Dagblad og Arbeiderbladet.

 

- En verdifull støtte for meg

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre forteller, i en epost gjengitt av NTB, at Amundsen vil bli dypt savnet. 

– Han hadde en enorm arbeidskapasitet, et stort engasjement og var en verdifull støtte for meg og for medarbeiderne på Stortinget. Vi er i sorg. Hans Kristian vil bli dypt savnet, uttaler Støre.

Støre sitter igjen med mange gode minner fra et langt og nært samarbeid. Amundsen gikk av som sekretariatsleder i Arbeiderpartiet tidligere i år, en rolle han hadde hatt i flere år.

– Jeg sitter igjen med mange gode minner fra vårt nære samarbeid og vennskap, og stor takknemlighet for den innsatsen han nedla for Arbeiderpartiet gjennom flere år, fortsetter Ap-lederen.

 

Stoltenberg: - Hans evne til å formulere viktige budskap var enestående

Tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg, jobbet nært med Amundsen, spesielt rundt 22. juli 2011, hvor Amundsen var hans taleskriver og høyre hånd. Han sender sine tanker til familien, samtidig som han trekker fram hvor viktig Amundsen var etter 22. juli.

– Hans rolle 22. juli 2011 og i tiden etter betød mye for hvordan Norge håndterte terrorangrepet og tragedien som fulgte. Samarbeidet Hans Kristian og jeg hadde i denne tiden var avgjørende for meg personlig, og vi har vært svært nære siden, sier Stoltenberg til VG

Stoltenberg roser den tidligere pressemannen for hans evner til å formulere seg. 

– Hans Kristian var stolt av sin bakgrunn fra Finnmark. Han var et helstøpt politisk menneske og sosialdemokrat. Hans evne til å formulere viktige budskap var enestående.

Amundsen var i gang med å skrive bok om 22. juli. 

 

Funnet etter joggetur

Amundsen ble funnet rett ved E6, nord for Skoganvarre i Porsanger, mellom Lakselv og Karasjok. 

Mandag morgen skriver Finnmark-politiet følgende i en pressemelding:

«Litt etter klokken 21.00 ble den savnede funnet omkommet ved en skogsvei av frivillig letemannskap. Det er ingenting som tilsier at noe kriminelt har skjedd eller at han skal ha vært utsatt for en ulykke. Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent».  

Til toppen