Sjaman Durek Verretts bok er stoppet i Norge. Til høyre: Medier24-redaktør Erik Waatland.

Kommentar

Sjaman Durek: Du er ikke sensurert. Du er fakta­sjekket

«Boka di holdes ikke tilbake for å strupe ytringsfriheten din, men fordi du sprer udokumenterte påstander om behandling av alvorlig sykdom», skriver Erik Waatland.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Den selvutnevnte sjamanen raser mot norsk presse. I en direktesendt video på Instagram tar han et oppgjør med journalistene, som han mener mobber ham:

«Norske medier, dere er mobbere. Dere mobber både meg kjæresten min for å selge aviser. Det er synd. Dere vil ikke at folk skal få vite sannheten», uttalte han ifølge NTB.

Bakgrunnen for uttalelsen er at boka hans, «Spirit Hacking», ble stoppet av forlaget Cappelen Damm etter kritikk og debatt. Boka inneholder en rekke udokumenterte påstander om blant annet at kreftsykdom kommer som en følge av våre egne tanker – og dermed er selvpåført. 

Det er en ganske utrolig påstand, som selvfølgelig tilbakevises av eksperter, leger og forskere som har jobbet med kreft i årevis. Det skulle bare mangle.

Det at journalistene undersøker hans spinnville påstander er ikke mobbing. Kritisk journalistikk handler om å søke sannheten, veie fakta opp mot hverandre – og være kildekritisk. Er det én ting kvakksalverbransjen har lært oss, så er det at industrien trenger kritisk journalistikk. Mye kritisk journalistikk.

Nettopp derfor er et godt å se at en rekke norske medier har anmeldt, debattert og kritisert boka. Blant annet kalte Dagbladets anmelder boka «En gal manns verk» – og kastet terningen til én – og mediene slipper til eksperter som ettergår Durek Verretts uttalelser. 

Så ble det klart at forlaget Cappelen Damm velger å trekke tilbake boka i Norge, blant annet fordi de mener boka kan være skadelig.

– I kjølvannet av utgivelsen i USA, og debatten som har fulgt, har Cappelen Damm sett behovet for en ny og bredere gjennomgang av manus. Vår konklusjon er at boka ikke burde vært antatt, den vil ikke bli utgitt, og forlaget har orientert rettighetshaverne om dette, opplyser Cappelen Damm i en pressemelding.

Vi har sett noen eksempler på elendig etisk forståelse blant norske forlag i det siste.

Blant annet så vi det hos Gyldendal da de ga ut boka til Haddy Njie og hevdet at de hadde «gjort sitt ytterste for å ivareta varslerne», uten engang å kontakte én eneste i forkant av publiseringen.

Cappelen Damm argumenterer blant annet med at de stopper boka av etiske hensyn – og at det handler for dem å om «å ta det riktige valget».

– Da jeg i forrige uke leste gjennom den norske oversettelsen og fant partiene som omhandler årsakene til kreft og behandlingsmåter, så ble det umulig å utgi denne boken. Hvis dette leses bokstavelig, kan det jo rett og slett være skadelig, uttalte forlagssjef Knut Ola Ulvestad til VG

Man kan jo driste seg til å si at forlaget burde undersøkt «sjamanen» litt nøyere før de kjøpte rettighetene, men det er godt å se at noen voksne kom på jobb før skaden var skjedd. 

Durek Verrett er et fenomen som for seg selv er spennende for norsk presse, men når han blir kjæreste med prinsessen, så er de enda mer spennende. Og når paret har valgt å bruke hennes prinsessetittel i en kommersiell sammenheng ved å søke offentlighetens lys, så må de regne med å bli omtalt både fordel- og ufordelaktig.

Det å ikke få publisert en bok, er ikke det samme som å bli sensurert. Cappelen Damm har tatt en redaktøravgjørelse – og det er et gode for den offentlige samtalen. Det er å være sitt ansvar bevisst.

Det er nok av folk som sprer udokumenterte påstander i norsk offentlighet via sosiale medier. Vi trenger ikke en til – som attpåtil sitter ved kongens middagsbord.

Powered by Labrador CMS