Skarpe fronter på debatt om Storhaugs islambok

- Det er mye i boka som er bra, men problemet er fravær av løsninger, mener Snorre Valen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB-Jon Even Andersen): SV-politiker Snorre Valen mener det finnes gode partier i Hege Storhaugs bok «Islam, den 11. landeplage» – men beskyldes likevel av forfatteren for å være naiv.

– Du er så naiv, Snorre Valen, og jeg er så lei av dere naive politikere, utbrøt Storhaug under en godt politibevoktet debatt på Soria Moria i Oslo tirsdag kveld.

I boka beskriver Storhaug det hun mener er en sivilisasjonskamp som Europa er i ferd med å tape mot ekstrem og ytterliggående islam. Kampen har allerede svekket grunnleggende verdier som likestilling, ytringsfrihet og religionsfrihet.

Mye treffer

Valen har tatt et kraftig oppgjør med boka i en kronikk, men sa i debatten at Storhaug også har treffende beskrivelser:

– Jeg er helt enig i at vi har et problem. Det er mye i boka som er bra. Problemet er fraværet av løsninger. Storhaug skriver at Europa har mistet sin flamme, men jeg kan ikke legge bort min tro på Europa fordi vi har noen problemer, sa Valen.

SV-politikeren mener at Storhaug overser at et flertall av muslimer i Norge ikke er spesielt religiøse, at halvparten ikke går i moskeen og at det er «mange som gleder seg til å ta en øl fredag kveld».

– Storhaug frarøver disse muligheten til å være muslim, fordi hun definerer bare én måte å være muslim på, hevdet Valen i et delvis opphetet ordskifte.

Ulike akser

Storhaug mener på sin side at hun er på trygg grunn når hun anslår at 35-40 prosent av alle norske muslimer er fundamentalister.

Hun tilbakeviste Valens kritikk om mangel på løsninger med å si at HRS er den gruppen i Norge som har produsert flest forslag til tiltak, men at disse ikke er med i boka som først og fremst er skrevet «for å få flere til å forstå hva som er på spill».

Valen argumenterte for integrering og samarbeid med sekulære krefter:

– Min akse går mellom ekstreme krefter av alle slag og resten av oss, ikke mellom islam og alle andre, sa han.

Powered by Labrador CMS