Kulturminister Trine Skei Grande (V) under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.
Kulturminister Trine Skei Grande (V) under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

Skei Grande stilt til veggs: – Regjeringen spenner bein for avisene

Kutt i støtten til meningsbærende aviser og færre dager med postombæring vil svekke mediemangfoldet, hevder opposisjonen.

  • Endret

I Stortingets spørretime onsdag måtte kulturminister Trine Skei Grande (V) tåle kritikk for den nye innretningen på pressestøtten som hun har foreslått.

I mediemeldingen som ble lagt fram i slutten av mars, varslet Grande en solid dreining av pressestøtten i retning små og lokale medier.

Mediepolitisk talsperson Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) under Arendalsuka. Foto: Ole Gunnar Onsøien

Men det skjer på bekostning av alle andre aviser, som også sliter, mener Senterpartiet.

– Skuffelsen var stor da det viste seg at meldingen ikke inneholder et eneste tiltak for å bevare mediemangfoldet. Det eneste som kom, var en satsing på små lokalaviser, men denne skal tas fra de større, framholdt Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen.

 

– Ingen tiltak

Hun peker på at meldingen ikke inneholder tiltak for å hjelpe mediene i en presset situasjon med dalende annonsemarked og overgang til digitale plattformer. I stedet vil både såkalte nummer to-aviser, regionaviser og meningsbærende aviser som Klassekampen, Vårt Land, Nationen, Dagsavisen og Dagen miste støtte.

– Mange har allerede har måttet kutte kostnader inn til beinet. Hvordan i all verden styrker dette mediemangfoldet, ville hun vite.

Grande hevder på sin side at mediemeldingen både inneholder nye tiltak og friske penger.

– Utfordringen er at vi har geografiske hvite flekker som ikke dekkes av lokale medier. Alle som står langs en bygdevei full av hull, skal ha en journalist å ringe til, sa kulturministeren.

 

Rammes av postlov

Sem-Jacobsen mener avisene samtidig vil bli hardt rammet av regjeringens forslag til ny postlov, som kutter antall dager med postlevering fra fem til 2,5 dager.

– Flere aviser jeg har snakket med, sier de vil miste mange papirabonnenter, sa hun.

Anette Trettebergstuen utenfor stortinget ved løvebakken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Omleggingen vil ramme 173.000 abonnenter fordelt på rundt 200 aviser.

Grande påpeker at regjeringen har satt av 800 millioner kroner for å kjøpe tjenester av Posten og sikre levering av aviser tre dager i uka i tre år framover.

– Vi må sørge for at avisene kommer over på digitale plattformer, slo hun fast.

 

Vil ha papir

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen mener det er paradoksalt at regjeringen spenner bein på lokalavisene gjennom å kutte distribusjonen og peker på at lokalavisa for mange er den viktigste kilden til nyheter.

– Folk vil fortsatt ha lokalavisa på papir, slår hun fast.

Til toppen