Kulturminister Trine Skei Grande (V)
Kulturminister Trine Skei Grande (V) (Ole Gunnar Onsøien)

Skei Grande ut mot russisk medie­tilsyn: Ikke myndigheter som skal diktere pressen

Kultur- og likestillingsministeren reagerer kraftig på at det russiske medietilsynet har blokkert The Barents Observer i Russland.

Saken oppdateres.

For en drøy måned siden ble det kjent at d russiske medietilsynet vil blokkere nettavisen The Barents Observer.

Bakgrunnen skal være på grunn av et portrettintervju med en homofil samisk mann i Nord-Sverige.

 

- Ikke myndighetenes oppgave

Det får kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) til å tenne på alle plugger.

I et innlegg på Facebook går hun i rette med russiske myndigheters handlinger. Der skriver hun:

«Det russiske medietilsynet har blokkert The Barents Observer, fordi de ikke tåler historien til Dan Eriksson. Fordi de ikke tåler journalistikk om hvordan det er å leve som homofil i den samiske minoritetsbefolkningen. Fordi de ikke vil at historien om Dan Eriksson skal bli lest av russiske borgere», skriver hun og fortsetter:

«Historier kan endre liv, politikk og samfunnet vårt. Det er derfor en fri og uavhengig presse som jakter disse historiene, finner dem og tør å formidle dem er avgjørende for et levende demokrati. Det er ikke myndighetene sin oppgave å diktere hva pressen skal skrive om eller ikke. Barents Observer er en sterk stemme som forteller viktige historier fra samfunnet vårt. Modige historier, fortalt av modige mennesker som Dan Eriksson».

Skei Grande avslutter innlegget med at hun håper at lesere i Russland snart kan få høre deres stemme igjen - og legger ut artikkelen som fikk russiske myndigheter til å reagere.

 

Fikk 24 timer på seg

I januar, da nyheten om at russerne truet med å stenge nettavisas tilgang i landet, uttalte redaktør Thomas Nilsen i The Barents Observer:

– Det russiske medietilsynet Roskomnadzor har sendt oss en klar beskjed om å avpublisere en artikkel som vi publiserte for fjorten dager siden. 

– Dette er en sak som det russiske medietilsynet mener er ulovlig å publisere for det russiske publikum, og i og med at The Barents Observer publiserer på russisk språk, så har vi da fått denne advarselen, sa han.

Ifølge nettavisen er det historien om selvmord og selvmordsmetoder som tilsynet reagerer på. NRK kjenner til at det i 2016 var en selvmordsbølge blant ungdom i Russland. Etter det har Roskomnadzor fulgt ekstra godt med på saker som omhandler selvmord.

Den russiske ambassaden i Oslo har så langt ikke besvart Medier24s henvendelser.

Til toppen