SKUP-diplom til VGs Bjørnar Tommelstad og Ronny Berg
SKUP-diplom til VGs Bjørnar Tommelstad og Ronny Berg (Martine Eren Jacobsen)

SKUP-diplom til VGs Bjørnar Tommelstad og Ronny Berg

Får heder og ære for «Gjengen ingen klarte å stoppe».

Foran flere hundre kolleger i Tønsberg vant VG sitt andre diplom for kvelden når Bjørnar Tommelstad og Ronny Berg vant for det journalistiske prosjektet «Gjengen ingen klarte å stoppe».

Her er juryens begrunnelse.

 

SKUP-DIPLOM 2018 

«Gjengen ingen klarte å stoppe»

Saumfaring av gamle klasselister og rettsdokumenter fra flere land er de mest tradisjonelle grepene som er gjort i det prosjektet som kanskje har størst grad av ny og ukjent metode i seg blant årets diplomvinnere.

Det er fristende å kalle det en leken tilnærming til muligheter og utfordringer når telefonnumre hentet inn i rettssaler brukes til reverserte søk for å finne ellers anonyme personer i sosiale medier. Når skyggeprofiler på instagram og snapchat opprettes så man kan følge små- og storkriminelle i deres dagligliv og se folk uten fast inntekt vise frem store klokker og fine biler.

Til tross for stor innsats over mange år har det ikke lyktes politiet å få kontroll over gjengutviklingen i en av Oslos mest utsatte bydeler. Navngitte personer var svært unge da de for mer enn ti år siden ble pekt ut som potensielle gjengmedlemmer, men i stedet for å løse problemet har det eskalert med voldsepisoder, ran, narkohandel og trakassering av lovlydige borgere.

Under stor motstand, fra en gjengkultur med vold og våpen på Holmlia, og fra et politi som ikke klare å stoppe gjengmiljøet, er dette journalistiske prosjektet kommet langt. Juryen har latt seg imponere over en klar holdning til hva som ligger innenfor og utenfor de presseetiske grensene.

Juryen gratulerer Bjørnar Tommelstad og Ronny Berg i Verdens Gang med SKUP-diplom for 2018.

Til toppen