TIL SKUP: Laura Ricciardi og Moira Demos kommer til SKUP-konferansen for å fortelle om Netflix-serien «Making a Murderer».
TIL SKUP: Laura Ricciardi og Moira Demos kommer til SKUP-konferansen for å fortelle om Netflix-serien «Making a Murderer». (Foto: Netflix)

Skup for SKUP-konferansen: Damene bak «Making a Murderer» kommer til Norge

Ti år brukte de på å lage serien. I april får norske journalister hele historien på årets SKUP-konferanse.

- Netflix-dokumentarserien Making a Murderer har sjokkert, rystet og begeistret en hel verden. Nå har SKUP-styret booket de to kvinnene bak serien til årets SKUP-konferanse i Tønsberg 8. til 10. april! Det melder Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse - til daglig SKUP - onsdag. Og slipper dermed det som kanskje blir det største høydepunktet på programmet til årets konferanse - når de amerikanske dokumentarskaperne Laura Ricciardi og Moira Demos kommer til SKUP-konferansen. Der skal de fortelle om sitt ti år lange journalistiske arbeid med rettsprosessene mot Steven Avery og hans nevø Brendan Dassey, og mordet på Wisconsin-fotografen Teresa Halbach i 2005.  

makingamurderer2

- Et unikt innblikk i deres arbeidsmetoder

- Det er med stor glede vi i SKUP-styret kan røpe at de to dokumentaristene har sagt ja til å komme til vår årlige konferanse. Deltakerne på SKUP-2016 vil få et unikt innblikk i deres journalistiske arbeidsmetoder og strategien som ligger bak den helt uventede og oppsiktsvekkende Netflix-suksessen. - Det kommer til å bli trangt om plassen i Oseberg kulturhus på konferansehotellet i Tønsberg, når denne seansen starter, sier styreleder Jan Gunnar Furuly i SKUP i en melding på skup.no. - Netflix-serien er akkurat nå et av de heteste diskusjonstemaene i journalistkretser over hele kloden. Serien inneholder masse gode grep og fremragende journalistikk som norske kolleger kan la seg inspirere av. - Making a Murderer er den hittil sterkeste produksjonen innen såkalt true crime, et knapt år etter at radiopodcasten Serial nærmest revolusjonerte denne sjangeren, mener Furuly.  

makingamurderer3

Lang historie bak suksessen

Fra hele verden har kritikere og twitterater hylltet hvordan Ricciardi (45) og Demos (42) har lyktes å presentere krimsaken som en engasjerende og opprørende TV-serie. Men: Serien har også fått kritikk for å gi et partisk bilde av de mange rettsprosessene rundt Avery og Dassey. - Ricciardi og Demos begynte å interessere seg for saken mens de var filmstudenter ved Columbia University i 2005, etter å ha lest en artikkel om mordsaken i New York Times, skriver SKUP om filmskaperne. - Vi leide en bil og lånte et kamera av en venn. Det var for å teste ut om det i det hele tatt var en historie der, forteller Demos selv til New York Times. Siden den gang har de fulgt saken tett gjennom et helt tiår.  

makingamurderer4

Sekser fra Slettemark

Aftenpostens anmelder Asbjørn Slettemark trillet nylig karakteren 6 da han vurderte serien:

Det er mesterlig laget dokumentarfilm, og i motsetning til The Jinx, fjorårets andre store true crime-serie, benytter ikke Making a Murderer seg av insisterende musikk for å geleide seerens følelser.   (...) VGs podcastsuksess om Birgitte Tengs-saken ble bare for en oppvarming å regne når Netflix sent i desember rullet ut dokumentarserien Making a Murderer. Serien ble lansert med perfekt timing til den sløve, TV-vennlige romjulen, og i løpet av en ukes tid kunne man knapt benytte seg av sosiale medier uten å få malt tidslinjen med harmdirrende, rystede, illsinte innlegg om den amerikanske rettsstaten.

Flere godbiter på programmet

Og mens vi snakker um uklare drapssaker: SKUP 2016 har også VG-podcasten Uløst om Birgitte Tengs-saken som en av årets rundt 70 programposter. Fra før er det kjent at graveteamleder Heidi Blake i BuzzFeed er klar som et av de store, internasjonale plakatnavnene for konferansen.

    Andre omtaler av Making a Murderer:

Til toppen