SKUP-STYRET: Denne gjengen var samlet til styremøte i VG-huset torsdag, for å gjøre ferdig årets konferanseprogram. Frode Rekve (Institutt for Journalistikk), Anne Skalleberg Gjerde (Dagens Næringsliv), Maren Sæbø (Verdensmagasinet X), Silje Skiphamn (Dagsavisen Fremtiden), Daniel Butenschøn (Dagens Næringsliv), John Bones (VG), Jan Gunnar Furuly (Aftenposten), Jens Egil Heftøy (SKUP), Ina Gundersen (Stavanger Aftenblad), Fredrik Solvang (NRK), Jens Christian Nørve (TV2), Marianne Tønset (Adresseavisen) og Ola Haram (TV2).
SKUP-STYRET: Denne gjengen var samlet til styremøte i VG-huset torsdag, for å gjøre ferdig årets konferanseprogram. Frode Rekve (Institutt for Journalistikk), Anne Skalleberg Gjerde (Dagens Næringsliv), Maren Sæbø (Verdensmagasinet X), Silje Skiphamn (Dagsavisen Fremtiden), Daniel Butenschøn (Dagens Næringsliv), John Bones (VG), Jan Gunnar Furuly (Aftenposten), Jens Egil Heftøy (SKUP), Ina Gundersen (Stavanger Aftenblad), Fredrik Solvang (NRK), Jens Christian Nørve (TV2), Marianne Tønset (Adresseavisen) og Ola Haram (TV2). (Foto: Gard L. Michalsen)

- SKUP har aldri vært viktigere enn nå, når det meste rundt oss raser

Programmet for årets gravekonferanse er klart.

Den finner som vanlig sted i Tønsberg. Datoen er 20. til 22. mars. Og der bør du være, mener naturlig nok styret. Ikke minst i ei tid der mediebransjen kutter, flinke folk forsvinner ut – og buzz-sider kommer inn.

- SKUP har aldri vært viktigere enn nå, når det meste nær sagt raser. Vi ser rundt oss og det er bløtkake og gravøl hver fredag for en kollega som forlater bransjen. Mange av dem dyktige og engasjerte gravejournalister, sier SKUP-leder Jan Gunnar Furuly.

Daniel Butenschøn følger opp:

- SKUP representerer den typen journalistikk som alle mediehusene håper vi skal få betalt for i framtida. Og nå er den utfordret fra mange typer hold. Hendelsesjournalistikk, buzz, med mer. Mens vi sitter og venter på hvor ballen skal falle ned…, sier han.

Og ja; på avisforsidene rundt bordet preget gårsdagens terroraksjon møtet og stemningen

 

Fyldig program

Årets konferanseprogram er for det meste klart, dog mangler fortsatt noen få biter.

En gjennomgående trend for programmet er datajournalistikk – både i form av graving og presentasjon. Samt både en og to tanker rettet mot høstens kommunevalg.

Det foreløpige programmet ser du HER, og derfra kan vi nevne blant annet:

  • Finn ditt neste skup i arkivene - med Maren Sæbø, Tarjei Leer-Salvesen og Gunnar Thorenfeldt.
  • Lær deg hverdagsvisualiseringer - Lars Magne Sunnanå.
  • Slik kartlegger du bevegelser i sosiale medier - Ioannis Kakavas.
  • Flere kurs i databasebygging, søk og bruk av data, samt konkrete kurs i programmer som Excel.
  • Og mange vil finne «Opphavsrett for klippere og limere» med Jon Wessel-Aas interessant. Dessuten blir det replikkutveksling mellom Anders Opdahl og Jan Gunnar Furuly.
  • Som vanlig blir det en rekke «Slik gjorde vi det»-presentasjoner, til inspirasjon og lærdom.

Slik gjør du det

- I år blir dataprogrammet enda mer relevant enn noen gang, fordi vi tar utgangspunkt i et kommende kommunevalget. Vi lærer deltakerne hvordan de kan bruke datajournalistikken for å lage egne og relevante saker.

- Skup er et metodekurs – her lærer man seg å sette dagsorden og lage saker helt uavhengig av de mange pr-rådgiverne rundt oss, sier John Bones om konferansen.

Tidligere IJ-leder Frode Rekve legger til:

VIKTIG: Det mener tidligere IJ-leder og SKUP-styremedlem Frode Rekve om konferansen.
VIKTIG: Det mener tidligere IJ-leder og SKUP-styremedlem Frode Rekve om konferansen. Bilde:

- På SKUP så får vi se og høre hvordan den beste journalistikken i Norge skapes. Og det er ingen konferanse for en utvikling som dessverre preger mye av mediebransjen – mot meningsløst tøv. Skup er et eksempel på at journalistikken er et fag, og gjennom metoderapportene ser vi hvordan dette gjøres, sier Rekve.

- Har ikke råd å la være

Men hva gjør du da, du journalist i liten eller stor avis som leser dette, i frykt for at redaktøren slår fast at det ikke er økonomi til å dra på SKUP i år?

- Du må si til sjefen at han har ikke råd til å la være. Hvis du ikke har råd til å prioritere journalistfaglig kompetanse, så... Alternativet er å legge ned, sier sekretariatsleder Jens Egil Heftøy.

- Men det er dyrt?

- Nei, SKUP er ikke dyrt. Det er en latterlig billig investering i kvalitet, i redaksjonell glede, redaksjonell smartness, og kontakter, mener Jan Gunnar Furuly.

- Og hvis du vil lære noe om journalistikk, skal du reise på SKUP. Dette er ikke noen bransjekonferanse, påpeker John Bones.

Styret håper kanskje spesielt å se flere fra mindre aviser på årets konferanse. Selv om de også møter de samme økonomiske utfordringene.

- Vi har en egen serie med mindre redaksjoner til å fortelle om sine gode prosjekter. Det gjør vi, fordi graving ikke nødvendigvis krever store ressurser. Og lokalavisene er bærebjelkene i demokratiet vårt, mener Ina Gundersen.

Forventer mange prosjekter

Påmeldingen på SKUPs hjemmesider er nå åpnet, og påmeldingsfristen er 28. februar. Konferanseavgiften er 2800 kroner for ordinære deltakere, nesten halv pris for studenter. Hotellet koster mellom tre og fire tusen kroner avhengig av om du er alene eller ei. I tillegg kommer reisen.

Men også der kan du få hjelp: Sammen med NJ og STUP blir det trolig også i år et eget reisestipend man kan søke på.

Litt mer travelt har du det for å sende inn metoderapport og bli med i selve konkurransen om å vinne pris. Den blir både stor og god, tror styret.

- Jeg har følelsen av at det er kommet fram veldig mange bra prosjekter. Det har vært presentert oppsiktsvekkende mange og gode saker gjennom østen og vinteren, og det kan bli rekord i antall påmeldte prosjekter, sier styreleder Furuly.

Jubileum og internasjonal konferanse

I år er det forøvrig 25-årsjubileum for SKUP. Så lenge er det siden konferansen og stiftelsen så dagens lys i Store Studio på Marienlyst i Oslo. Den gang var forøvrig Newsday-redaktør Robert W. Greene hovedattraksjonen.

Også i år kommer det internasjonal presse til Norge. Naturlig nok noen til selve SKUP-konferansen, men enda flere til Lillehammer i oktober.

- Da arrangerer vi Global Investigative Journalism Conference på Lillehammer, og regner med at det kommer mellom seks og åttehundre journalister til Norge, sier styreleder Jan Gunnar Furuly.

GODT HUMØR: Et bilde som ikke kunne bli hovedbilde, men som vi selvsagt finner plass til nederst.
GODT HUMØR: Et bilde som ikke kunne bli hovedbilde, men som vi selvsagt finner plass til nederst. Bilde:

Til toppen