SKUP: NRK sender 50 færre, og noen aviser sender ingen. Men det handler ikke bare om økonomi.

Lavere interesse for å delta, meldes det.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Neste fredag braker det løs i Tønsberg for årets SKUP-konferanse, med journalistikk, graving, metodelærdom og praktiske kurs.

Deltakerantallet har gradvis gått ned de seneste åra, og for årets konferanse budsjetterte styret med 425 betalende deltakere. Det målet når man, forteller styreleder Jan Gunnar Furuly:

- Antall påmeldte på konferansen har rundet 500. Av dette er det 420 ordinære deltakere som betaler, 15 som betaler studentpris og noen fra pr-bransjen som betaler ganske mye mer. Så vi er litt over budsjett. Men det skyldes blant annet intens jobbing og rekruttering fra styret og sekretariatet, sier Furuly.

NRK svikter?

Styrelederen er dermed nogenlunde fornøyd, selv om det blir over 100 færre enn toppåret 2011. Og en del lavere enn 466 betalende i 2014.

Til gjengjeld er Furuly fornøyd med at flere bedrifter opprettholder en sterk deltakelse. Men ikke like fornøyd med at NRK sender langt færre:

Kanalen hadde i fjor 112 påmeldte. I år er dette tallet «bare 84». Det er 28 færre, rundt 25 prosent. Nedgangen fortsetter dessuten fra året før; i 2013 hadde NRK 130 deltakere. Det betyr 50 færre over to år.

- Det synes jeg er synd. Inntrykket mitt er at særlig distriktskontorene mangler i påmeldingene, mens for eksempel Brennpunkt-redaksjonen fortsatt stiller sterkt, sier Furuly om deltakelsen.

Og kommer med følgende hjertesukk:

- NRK får fem milliarder kroner i lisensinntekter hvert år. Og mens resten av bransjen har vært gjennom pest og kolera i flere år, har NRK vært relativt skånt for å gjøre kutt og reduksjoner i budsjettet.

- NRK har vært vår trofaste samarbeidspartner, deltaker og bidragsyter gjennom mange år, men: Hvis de nå skal redusere deltakelsen på SKUP på grunn av de små kuttene som må gjøres, synes jeg det ikke henger på greip. NRK er fortsatt i en gunstig særstilling når det gjelder økonomi, mener Furuly.

Mer kos og vær og føre?

Som nevnt mener SKUP-lederen det er særlig distriktskontorene som svikter, og kommer med følgende spørsmål til NRK-ledelsen:

- Hvis dette er et signal fra NRK-ledelsen om at distriktskontorene ikke lenger skal drive med gravejournalistikk, så er det veldig beklagelig. Det kan virke som om det blir mer vær og vind, mer og mer trafikkmeldinger. Er det meningen at det også skal bli mer overfladisk journalistikk og kos også i distriktet? Det er i så fall betenkelig, mener Furuly.

Et kjapt regnestykke viser at 28 flere SKUP-deltakere ville kostet NRK et par hundre tusen kroner i deltakelse, reise og opphold. Altså ingen voldsom utgift for en bedrift med inntekter på fem milliarder kroner, mener styrelederen.

Han peker på hvordan andre bedrifter sender flere journalister enn før:

- For eksempel sender TV2 22 medarbeidere i år. Og lille Mastiff, produksjonsselskapet som lager blant annet TV2 Hjelper deg og Matkontrollen, sender alene 18 deltakere. Så mange har de aldri deltatt med, sier Furuly.

- Fortsatt prioritert

Når vi kontakter noen av NRKs direktører og mellomledelse, får vi både ja og nei til svar på om det er bevisst færre deltaker enn før.

- Jeg tror dette må være tilfeldig, i hvert fall for Nyheters del, skriver nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk.

Ifølge han får SKUP-nominerte reise, i tillegg til at andre bes om å melde sin interesse. Og;

- Vi har ikke lavere kvoter enn tidligere, men et par av avdelingene forteller om færre folk som har meldt sin interesse. Det kan det jo også være praktiske årsaker til, ettersom konferansen er rett før påske, sier Kalbakk.

Direktør for Marienlyst, Vibeke Fürst Haugen, gir omtrent samme svar for divisjonen som blant annet omfatter Dokumentar og samfunn:

- SKUP er stadig det mest prioriterte kompetansetiltaket i Dok & Samfunn, og de sender omtrent samme antall som tidligere. Økonomien er strammere og prioriteringene hardere, men i det bildet står fortsatt SKUP igjen som det mest prioriterte, svarer Fürst Haugen.

Distrikt: Må prioritere

Svarene fra distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen kan imidlertid bekrefte SKUP-lederens inntrykk om at distriktskontorene sender noen færre enn før.

- SKUP er fra vår side også vurdert som kompetansebyggende og derfor et godt tilbud til våre medarbeidere. I år har også redaktørene vært nøye med sin spissing av kompetansetiltakene på grunn av dårligere økonomi, og det er ingen tvil om at svakere økonomi har spilt inn i vurderingene av hvilke kompetansetiltak som skal prioriteres i år, skriver distriktsdirektøren.

- Det vil si både ja og nei: SKUP er fortsatt viktig, men økonomien gjør at det er litt færre enn tidligere?

- Ja, svarer Gynnild-Johnsen.

Men – hun vil likevel ikke være med på å at NRK nedprioriterer gravejournalistikk eller de journalistiske ambisjonene.

- Nei, det er ikke et uttrykk for at distriktskontorene ikke skal drive gravejournalistikk. Tvert imot er det et felt vi ønsker å prioritere og skal prioritere framover. Vi må også prioritere i kompetansetiltak.

- I år opplever vi faktisk at færre medarbeidere etterspør deltakelse på SKUP, mens flere ønsker å delta på Nordiske Mediedager. Det i kombinasjon med dårligere økonomi gjør at redaktørene landet rundt må prioritere. Jeg syns at godt over åtti deltakere fra NRK er ganske bra, sier Grethe Gynnild-Johnsen

Journalister vil ikke

NRK-direktøren mener også at det generelt rett og slett er noe lavere interesse for å delta på SKUP blant journalistene, et inntrykk hun får bekreftet fra distriktsredaktørene landet rundt.

Det kan også stemme med andre deler av bransjen, skal vi tro SKUP-leder Jan Gunnar Furuly.

Foruten lavere NRK-deltakelse, er det særlig mindre og mellomstore aviser som de seneste åra har sendt færre, eller uteblir helt fra konferansen.

- I år har vi ringt rundt til redaktører og journalister for å oppfordre dem til å melde folk på SKUP. Og det er faktisk slik at – i flere regionaviser også her på Østlandet, har redaktørene sagt at de har penger og har tilbudt folk muligheten å dra på konferanse, men det er rett og slett ingen som har spurt om å få komme.

. Jeg håper ikke det er fordi journalistene har resignert, og føler at de jobber i et miljø der de føler de ikke kan bruke «verktøykassa» fra SKUP, sier Furuly.

Samtidig peker styrelederen på den kanskje viktigste årsaken til at deltakelsen har gått ned:

- Det har jo blitt mange færre journalister i bransjen, særlig i avisene, de seneste åra. Det kan selvsagt bety noe.

- Og programmet – er det godt nok for å friste journalistene til å reise bort helga før påske?

- Det er klart vi hele tida må vurdere det. SKUP-styret er selvsagt lydhøre for kritikk, og hvis programmet på konferansen ikke er relevant for journalister i mindre redaksjoner, må vi se på det. Men vi mener jo at programmet skal være godt for journalister i alle type redaksjoner. Vi har også gjennomført en lik spørreundersøkelse hvert eneste år etter konferansen. Og har aldri fått så positive tilbakemeldinger på programmet som i fjor, sier Furuly.

Da svarte 98,4 prosent av de som hadde svar, rundt halvparten, med karakteren 4 eller høyere på hvor fornøyd de var. Nesten 80 prosent ga karakteren fem eller seks.

Uansett: rundt 500 journalister, arrangører og foredragsholdere møtes i Tønsberg om ti dager. Og hva de skal gjøre, kan du lese om i programmet her på SKUP.no.

Powered by Labrador CMS