NRKs profilering av Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet»
NRKs profilering av Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» (Bilde: NRK / Faksimile)

Slik fronter NRK dokumentaren om kriminelle tiggere. Men et kjapt Google-søk tyder på at koffertbildet har ingenting med saken å gjøre

- Vi burde sjekket opprinnelsen bedre. Men det rokker ikke ved det faktum at de tjener store penger, svarer Brennpunkt-redaktør Odd Isungset.

NRKs Brennpunkt-dokumentar «Lykkelandet» har skapt stor debatt den siste uka. Programmet undersøker tiggermiljøet i Bergen, og tegner et bilde av et stort kriminelt nettverk bak.

Men et av bildene som brukes til å dokumentere dette og som også fronter dokumentaren på NRK.no, stammer etter alt å dømme ikke fra dette miljøet.

I hvert fall ikke fra nyere tid:

Hvor dette bildet stammer fra, er vanskelig å slå fast. Men mange andre steder enn tiggermiljøet i Bergen.
Hvor dette bildet stammer fra, er vanskelig å slå fast. Men mange andre steder enn tiggermiljøet i Bergen.

Bildet av kofferter med penger dukker opp i en rekke andre sammenhenger på nett, viser et enkelt «omvendt bildesøk» på Google. Blant annet på en portugisisk humorside dukker bildet opp så tidlig som 2012.

Dette avdekket Karl Henry Nøkling Facebook søndag ettermiddag, med et bilde som er likt og delt mange ganger. Se posten nederst i saken. 

På Facebook-posten svarer også Brennpunkts redaktør Odd Isungset slik på kritikken:

- NRK har fulgt bakmennene, og de legger alle ut skrytebilder av seg selv med penger, der de også selv er synlige i bildet. Det er i all hovedsak disse bildene som er brukt i dokumentaren. I tillegg legger de ut skrytebilder som kjøleskapet og kofferten. De hevder at disse bildene tilhører dem. Vi burde sjekket opprinnelsen til disse. Det beklager vi, men det rokker ikke ved det faktum at de tjener store penger. Kjøleskapet og kofferten viser hvordan de ønsker å fremstå. Det fremgår også av bunken norske penger i Romania, som tilhører bakmennene.

  • OPPDATERT: Bergens Tidende omtalte også saken søndag kveld, BT.no (åpen).

 

Legger seg flat, men står for resten av dokumentasjon

Overfor Medier24 søndag kveld gjentar Isungset erkjennelsen for at man burde ha gjort en bedre jobb på det som etter alt å dømme er to bilder som ikke har noe å gjøre med

Odd Isungset, redaktør for NRK Brennpunkt.
Odd Isungset, redaktør for NRK Brennpunkt. Foto: Gorm Kallestad

- Når det gjelder disse to bildene er det bare å legge seg flat: Her burde vi ha gjort en bedre sjekk av de enkelte bildene, sier Isungset.

Han mener imidlertid ikke disse tilfellene svekker resten av dokumentasjonen:

- De fleste av bildene vi bruker i dokumentaren er bilder de selv deltar på, og som de legger ut for å skryte.

- Men det fritar oss som sagt ikke fra ansvaret for å sjekke alle bildene grundig. Og det ble ikke gjort grundig nok.

- Det er lett å være etterpåklok, men: Når det er så raskt å sjekke et slike ting gjennom et omvendt bildesøk på Google - burde ikke det vært nærmest obligatorisk for all undersøkende journalistikk?

- I ettertid er det lett å si at vi burde gjort det, ja. Og når vi gjør feil - store eller små - så prøver vi selvsagt å lære av det.

 

En enkel forklaring: Bilde 1 viser nrks bilde i "Lykkeland." nr 2- Et bilde fra ca 2012 som omhandler korrupt fotball...

Posted by Karl Henry Nøkling on 23. april 2017

 

Til toppen