Slik jubler Kristoffer & co for årets SKUP-pris! Les mer og se web-tv fra prisutdelingen.

SKUP2015: Gravepris til Kristoffer Egeberg for «Nigeria-båtene».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Slik innleder SKUP-juryen begrunnelsen for hvorfor Dagbladet og Kristoffer Egeberg vinner prisen for «Nigeria-båtene».

Gjennom grundig arbeid og flere reportasjer, avslørte avisa at Forsvaret drev handel med private sikkerhetsfirmaer, og at minst ti norske marinefartøy havnet hos paramilitære selskaper i Afrika.

Kristoffer Egeberg avslørte dette gjennom nitidig arbeid i en presset hverdag og «vanlig» vaktarbeid. Journalisten ble naturlig nok særdeles glad for prisen, og sørget samtidig for å takke kollegene: 

Det er ikke bare meg, dette. Det handler om kultur og et fantastisk kollegium i Dagbladet. Og ikke minst nyhetssjef Arve Bartnes, som er et unikt vesen i forhold til å bygge opp og støtte sine medarbeidere, og skape rom for å drive denne typen journalistikk til tross for stadige nedbemanninger og tøffe kår, sa Egeberg i en kort takketale. Hør hele i videoklippet. 

Videoklipp fra prisutdelingen og Kristoffer Egebergs tale:

Mer fra prisutdeling og feiring - klikk for større bilder: 

[wzslider autoplay="true" interval="4000" transition="'slide'" lightbox="true"]

Dette sier juryen i begrunnelsen for prisen: 

Hvordan kunne minst ti norske marinefartøy havne hos beryktede krigsherrer og paramilitære selskaper i Vest-Afrika, stikk i strid med alle norske lover og regler for eksport av forsvarsmateriell? Journalisten tar oss med på en avslørende og ytterst pinlig reise for norske forsvarsmyndigheter, som setter riper i glansbildet av en fredsbyggende nasjon med et av verdens strengeste eksportregelverk.

Her har journalisten benyttet seg av både tradisjonelle og utradisjonelle, høyst kreative metoder for å avdekke skipenes ferd til vest-afrikanske farvann. At skipene skulle være registrert i Storbritannia og opereres under britisk flagg, viste seg å være en gedigen bløff.

I sin metoderapport deler journalisten detaljert kunnskap om hvordan skipsbevegelser kan spores, og hvordan tilgjengelige dataverktøy kan brukes til å kartlegge stråselskaper, kjøpere og nåværende operatører av skipene.

Det hele startet med en enkel innsynsbegjæring, som gjaldt innsyn i et brev til forsvarsministeren om salg av KNM «Horten». Brevet etterlot ubesvarte spørsmål og utløste en innsyns-krig mot Forsvaret.

I metoderapporten deler journalisten sine kunnskaper om søk i offentlige postjournaler og bruk av klageadgang. Fremfor alt når det gjelder behovet for en analytisk tilnærming til innsynsbegjæringer og klager, som gir uttelling steg for steg. Det er av stor betydning hvordan begjæringer formuleres og klager underbygges

Et metodisk klagearbeid gjennom fem måneder, resulterte i at en journalist for første gang fikk innsyn i visuminvitasjoner og besøkslogger til militære anlegg som bekreftet at norske forsvarsmyndigheter var orientert om at skipene skulle selges til paramilitære selskaper i Vest-Afrika.

Journalisten avdekker dessuten offentlige myndigheters systematiske trenering, motarbeidelse og hemmelighold. Forsvarsministerens leverte nedlatende bemerkninger om journalistens arbeid i en aviskronikk. Nå må hun forsvare seg i stortingshøringen om salgene. Det er åpnet full kontrollsak i Stortinget. Det er iverksatt full ekstern gransking. Forskriftene for eksport av forsvarsmateriell er allerede endret, alle salg og auksjoner midlertidig stanset. Ansvaret er lagt til forsvarssjefen personlig.

Avsløringene førte også til at norsk og britisk politi gikk til samordnet aksjon. I Storbritannia er foreløpig tre personer siktet i saken. En nordmann er under etterforskning, mistenkt for korrupsjon.

Et imponerende stykke journalistisk arbeid er utført til punkt og prikke i denne saken. Arbeidet er ikke utført av noen stor graveredaksjon, men av en enkelt medarbeider, som vi forstår har stått i sin turnus med kvelds- og helgevakter. Det står det også respekt av.

Juryen gratulerer Kristoffer Egeberg med SKUP-prisen.

Metoderapporten hans er i seg selv en journalist-thriller, som fortjener å bli publisert.

Powered by Labrador CMS