John Berge og Kinomagasinet på jobb - her på Fosnavåg kino.
John Berge og Kinomagasinet på jobb - her på Fosnavåg kino. (Bilde: Per Mork)

Smågodt-skriverier gir sursøtt etterspill: Kinoforeningen stenger bransjepressen ute fra årets viktigste konferanse

Kinomagasinet er ikke velkommen på Kinokonferansen denne uka. - De vil heller publisere kosestoff på egne hjemmesider, mener en frustrert filmredaktør John Berge.

Tirsdag formiddag starter årets utgave av Kinokonferansen på Vika kino i Oslo, etter en tjuvstart med teknisk seminar mandag. 

Der samles mellom 100 og 200 deltakere fra en bransje som stadig lever i beste velgående, og det siste året med sterk reklamevekst.  

Altså en arena man skulle tro var en viktig arena for fagblader og bransjepresse, men den gang ei: 

Foreningen Film & Kino har tvert i mot bestemt seg for å stenge ute pressen, og dermed si nei takk til dekning og oppmerksomhet. 

I hvert fall den «eksterne» og uavhengige bransjepressen. Det vil i praksis si Kinomagasinet.no, som i motsetning til de tradisjonelle filmbladene også dekker selve bransjen tett. 

John Berge, Kinomagasinet.
John Berge, Kinomagasinet.

Og redaktør John Berge er skuffet:

- Dette er jo veldig synd - også for bransjen og kinoene! Vi ønsker å dekke dette med helt vanlig journalistikk, og man skulle tro det også var i kinoenes interesse. 

- Jeg har også snakket med flere av dem som skal på konferansen, som synes dette er synd, legger Berge til. 

 

Stengt ute etter smågodt-skriverier

Det er snart fem år siden John Berge etablerte Kinomagasinet, og de siste fire årene har han dekket nettopp Kinokonferansen tett. Med referater og intervjuer fra det som skjer, og som minst like viktig på slike treff: Bruke anledningen til å knytte kontakter og få tips til senere saker. 

Berge opplyser at han også er til stede på internasjonale konferanser som CinemaCon i Las Vegas og CineEurope i Barcelona - hvor pressen er hjertelig velkommen. 

Men altså ikke lenger her hjemme. Og når han blir utestengt fra årets konferanse, er det ifølge redaktøren misnøye med en sak fra i fjor som ligger bak: En nyhet om at «SF Kino vil selge kinogodt så dyrt som mulig».

Basert på noe SF Kinos direktør Ivar Halstvedt skal ha sagt på scena under fjorårets konferanse på Hamar. 

- Og derfor får du ikke være med på årets konferanse?

- Slik jeg oppfatter det, ja. De mislikte det jeg skrev, selv om dette var basert på det som faktisk ble sagt. Og det er jo ikke akkurat noen nyhet at kinogodt er dyrere enn godteri mange andre steder, heller. Misnøyen med at jeg skrev dette førte til at de i år stengte konferansen - og det er noe jeg har hørt både indirekte og direkte, sier John Berge. 

Etter hva Medier24 forstår er dette med å stenge pressen ute behandlet på intet mindre enn to styremøter i bransjeorganisasjonen Film & Kino. 

 

Frykter det blir bare koseprat

- Du mener de ikke tåler kritisk journalistikk?

- Ja, men det er veldig lite kritisk journalistikk på Kinomagasinet – i dette tilfellet refererte vi bare da som ble sagt. Vi skulle gjerne drevet enda mer kritisk journalistikk. Men har jo også innsett at bransjen er veldig hårsåre, sier Berge. 

Filmredaktøren understreker at han har et godt forhold til aktørene i bransjen, kinosjefer, leverandører og andre landet rundt. Ifølge ham er det paradoksalt nok de største aktørene som har minst forståelse for journalistikk og pressens oppgave:  

- Slik jeg forstår det nå skal Film&Kino dekke konferansen selv på foreningens egen hjemmeside kino.no, i samarbeid med Filmweb. Da blir det fort bare hyggelige, kjedelige referater og ikke journalistikk som prøver å gjøre dette interessant, sier han. 

Med andre ord blir det en slags dekning, men ikke uavhengig og journalistisk. 

- Hva er din oppfordring til bransjen?

- De må selvsagt gjerne ta til fornuften, og snu. Så skal vi dekke dette på en helt vanlig journalistisk måte, slik vi har gjort fire år på rad. 

 

Vil ikke kommentere saken

Arbeidet med denne saken kan tyde på at bransjeforeningen Film & Kino ikke ønsker å forholde seg til pressen. 

Vi har gjennom mandag forsøkt en rekke ganger å komme i kontakt med styreleder Arild Kalkvik, som representerer Trondheim kino. 

Styreleder Arild Kalkvik i Film&Kino på Kinokonferansen 2013, da i Trondheim.
Styreleder Arild Kalkvik i Film&Kino på Kinokonferansen 2013, da i Trondheim. Foto: John Berge

- Det fins åpne konferanser, og det fins lukkede konferanser. Og det er ikke uvanlig at det fins bransjer som ikke inviterer pressen. 

Det sier Kalkvik på telefon til Medier24, og henviser til å «snakke med noen andre i organisasjonen»Før han må legge på i forbindelse med en reise. Vi gjør en avtale om å snakke senere, men han kommer ikke tilbake til den eller følger opp våre henvendelser.

Dermed kan blant annet ikke svare på hvorfor denne endringen plutselig kommer i år, etter at Kinomagasinet har fulgt konferansen i fire år. 

Kalkvik henviser blant andre til daglig leder Guttorm Petterson i Film & Kino, som ikke har svart på noen av våre telefoner eller tekstmeldinger. 

Etter gjentatte forsøk på å nå Ivar Halstvedt på telefon, svarer han i en tekstmelding at han ikke ønsker å kommentere saken. 

Halstvedt er også forespurt om det stemmer at Kinomagasinet er utestengt fordi bladet skrev fjorårets smågodt-skriverier, og har i det store og hele verken besvart eller avvist dette.

Til toppen