Snuoperasjon etter sterk kritikk: Assange-kunsten kommer tilbake til MCB

– Basert på reaksjoner i media og direkte henvendelser har Compass og Entra nå revurdert saken, sier de i en pressemelding.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Før helgen skrev Medier24 om at Entra og Compass Group, som henholdsvis er driftsansvarlig og restaurantansvarlig på Media City Bergen, fjernet Julian Assange-kunst av den anonyme kunstneren AFK etter «en del reaksjoner».

Rune Ottosen, nestleder i styret til ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN, mente det hele lignet sensur og henvendte seg skriftlig til Entra hvor han ønsket svar på spørsmål om bakgrunnen for at de tok ned kunsten før tiden som sto i avtalen med kunstnerne.

– Ikke press

Nå snur Entra og Compass Group, skriver de i en pressemelding.

– At ytringsfrihet og kunstnerisk frihet er helt sentrale prinsipper i det norske samfunnet er vi selvsagt helt enige om. Basert på reaksjoner i media og direkte henvendelser har Compass og Entra nå revurdert saken. Kunstneren AFK er derfor invitert tilbake for å vise frem den aktuelle utstillingen her på Media City Bergen, noe han har bekreftet at han vil gjøre, sier Julie Aasheim, site manager for Compass Group på MCB, og Sturla Hjelmervik, som leder Entra i Bergen, i en pressemelding.

De legger til:

– Det er viktig for oss å understreke at det ikke var press fra byggets leietakere som førte til beslutningen om å ta ned kunsten. Denne saken har selvsagt gitt oss en erfaring vi skal ta med oss videre.

Rune Ottosen holdt apell under støttemarkering for Julian Assange utenfor den britiske ambassaden tirsdag i april.

Til NRK Hordaland sier AFK:

– Dette viser at vanlige mennesker og journalister er opptatt av pressefrihet. Det er betryggende.

Ingen ville svare

Fredag forsøkte Medier24 en rekke ganger å få svar fra Entra om hvorfor de tok ned kunsten.

Daglig leder Hjelmervik bad om å få alle spørsmål på mail. Etter noen timer kom svaret fra kommunikasjonssjef Ida Kr. Schlotterbeck om at spørsmål måtte rettes til Compass Group.

Julie Aasheim, som sto oppført som kontaktperson i intern-mailen som gikk til leietakerne på MCB, svarte verken på telefon eller sms. Heller ikke NRK Hordaland ønsket de å svare. I stedet skrev de følgende i en sms:

«Compass Group og Entra har lagt til rette for at ulike kunstnere kan få stille ut i de områdene Compass Group disponerer på MCB. Vi ønsker selvsagt at dette skal oppfattes som positivt blant byggets leietakere.»

Da Medier24 tok kontakt med kommunikasjonsrådgiver Martina Pettersen i Compass Group mandag, bad også hun om å få spørsmål på e-post. Heller ikke de spørsmålene ble besvart. I stedet kom pressemeldingen om at de snur, og inviterer AFK-kunsten. tilbake til medieklyngen.

Protestkunst

Mandag morgen skrev Bergens Tidende om at AFK hadde laget et nytt gatekunstverk i protest mot at Assange-verket ble fjernet fra MCB.

Roger Iversen og Robert Bjorøy sto mandag morgen som vakt for å unngå at verket skulle bli revet med.

– Jeg synes det er helt banalt at utstillingen på Media City ble tatt ned. Når du tar ned en utstilling, ødelegger du navnet ditt. Det bryter med pressefriheten, sa Iversen til avisen.

Powered by Labrador CMS