ERNA SOLBERG på SKUP-konferansen fredag 21. mars 2015.
ERNA SOLBERG på SKUP-konferansen fredag 21. mars 2015. (Arkivfoto: Gard L. Michalsen)

Solberg: – Det er uakseptabelt å fortie overgrep eller trusler

Statsministeren kommenterte hendelsene i Köln og Stockholm.

Oslo (NTB): Statsminister Erna Solberg (H) sier det ikke finnes noen unnskyldning eller kulturell begrunnelse for at kvinner skal utsettes for overgrep og trusler.

– Jeg leser om hendelsene i Köln og i Stockholm. Som statsminister, som mor og som kvinne vil jeg understreke at det ikke finnes noen unnskyldning eller kulturell begrunnelse for å utsette kvinner for overgrep og truende atferd, skriver Solberg på sin Facebook-side.

Dette kommer i kjølvannet av historier om overgrep og trakassering av kvinner flere steder i Europa.

Historien handler også om hvordan presse og politi skal ha fortiet hendelsene.

– Kvinner og jenter skal ikke måtte leve i frykt. Våre åpne samfunn er tuftet på vår rett til trygghet og frihet. Det er også uakseptabelt å fortie overgrep eller trusler – det skaper sinne og kan gjøre situasjonen verre, skriver Solberg videre.

Hun legger til at arbeidet med å forebygge og hindre vold mot kvinner er viktig for regjeringen, og vil ikke bli mindre sentralt i tiden som kommer.

Etter nyttårsfeiringen i Köln ble tysk politi varslet om en rekke overgrep, ran, tyverier og seksuell trakassering av kvinner. Det er også anmeldt to voldtekter. I dagene som fulgte har antallet anmeldelser økt kraftig. Overfallene har ført til en opphetet debatt om konsekvensene av Tysklands åpne asylpolitikk.

I Tyskland måtte politisjefen gå av etter håndteringen av alle anmeldelsene.

I Sverige blir det gransking etter at politiet tiet om at jenter på en stor ungdomsfestival i Stockholm skal ha blitt utsatt for overgrep. Svensk presse er også beskyldt for å la være å skrive om hendelsene. 

Til toppen