GEIR SELVIK MALTHE-SØRENSSEN - her fotografert i forbindelse med hans bok om Treholt-saken fra noen år tilbake.
GEIR SELVIK MALTHE-SØRENSSEN - her fotografert i forbindelse med hans bok om Treholt-saken fra noen år tilbake. (Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten / NTB scanpix)

Spesialenheten for politisaker skal etterforske mulige lekkasjer fra politiet til VG

Åpner etterforskning for å finne ut om «kommunikasjonskontroll og lydopptak fra en straffesak er kommet på avveie».

  • Endret

Oslo (NTB-Alexander Vestrum): Spesialenheten for politisaker skal etterforske mulige lekkasjer av lydopptak fra politiet som kan knyttes til Geir Selvik Malthe-Sørenssen i Treholt-saken.

Etterforskningen dreier seg om brudd på taushetsplikten, skriver Nettavisen.

– Vi satt og vurderte saken i dag tidlig på bakgrunn av det som sto i mediene. Så fikk vi en henvendelse fra Øst politidistrikt, fra det som tidligere var Asker og Bærum politidistrikt. Vi avgjorde da at vi skulle åpne etterforskning for å finne ut om kommunikasjonskontroll og lydopptak fra en straffesak er kommet på avveie, sier etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten i til NTB.

(Faksimile: VGs reportasje denne helga).
(Faksimile: VGs reportasje denne helga).

Ingen siktet eller mistenkt

Etterforskningslederen presiserer at ingen er siktet eller mistenkt i saken.

– Det viktigste nå er å få belyst fakta i saken, og vi har bedt om å få tilsendt dokumenter i saken. Deretter vil den bli etterforsket på vanlig måte, sier Øyen.

Lydopptakene som skal stamme fra politiets etterforskning, ble publisert av VG i helgen.

Tidligere journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen skal ha latt en bruktbilselger spille agent og lure spiondømte Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell til å tro at han hadde viktige opplysninger i saken.

Bruktbilselgeren har overfor VG erkjent at han spilte agent.

Avviser beskyldninger

Malthe-Sørenssen avviser beskyldningene kontant.

Dette er ikke korrekt. Opplysningene til avisen er basert på ulovlig innhentet avlyttingsmateriale, som mye tyder på kan være manipulert. Min advokat, Jonny Sveen, har allerede tatt forholdet om de ulovlige opptakene opp med politiet, skriver han i en epost til VG.

Politiet i Øst politidistrikt avdeling Asker og Bærum har ifølge Nettavisen ingen indikasjoner på at lekkasjene har skjedd fra politiet.

– Vi oversender saken til vurdering hos Spesialenheten. De samtalene som er publisert i mediene, skulle ikke vært ute, og vi må prøve å finne ut hva som er skjedd her, sier visepolitimester Terje Nybø.

Til toppen