Direktør i Språkrådet, Åse Wetås.
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Direktør i Språkrådet, Åse Wetås. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix (Foto: Mariam Butt / NTB scanpix)

Språkrådets kvenske språk­pris til tidligere Rujikan Kaiku-redaktør Liisa Koivulehto

Den kvenske språkprisen, Kieliraatin kielipalkinto, tildeles tidligere redaktør og journalist Liisa Koivulehto.

I begrunnelsen trekker juryen fram Koivulehtos arbeid med å dokumentere kvenske forhold. Den mener det er spesielt prisverdig at hun har tatt i bruk og utviklet kvensk som nyhetsspråk.

– Med tanke på at kvensk ikke er Koivulehtos eget morsmål, er innsatsen hennes for å ta språket i bruk intet mindre enn imponerende. Det har ikke alltid vært enkelt å finne egnede ord og begreper som passer artiklenes behov, og Koivulehto har brukt mye tid på å finne eksisterende ord i det kvenske språkmiljøet. Ofte har hun måttet konstruere nye ord, heter det.

Koivulehto grunnla den flerspråklige avisa Ruijan Kaiku i 1995 og var redaktør fram til 2016. I dag jobber hun som journalist i samme avis.

Prisen er opprettet av Språkrådet (Kieliraati) og deles ut annethvert år. Prisen ble for første gang delt ut i 2017. Årets jury består av Egil Sundelin, Øystein Vangsnes og Anna-Kaisa Räisänen.

Kvensk språk ble anerkjent som et nasjonalt minoritetsspråk i Norge 26. april 2005. Kvensk er språket til den nasjonale minoriteten kvenene og tilhører den finsk-ugriske språkfamilien.

Til toppen