Statsminister Erna Solberg talte til Facebook ved en tidligere anledning.
Statsminister Erna Solberg talte til Facebook ved en tidligere anledning. (Foto: Gard L. Michalsen)

Statsminister Erna Solberg går fra krangel til samarbeid med nettgiganten Facebook

Solbergs regjering ønsker å samarbeide med Facebook for å fremme utdanning i konfliktområder, melder nyhetsbyrået  Reuters.

Oslo (NTB-Jon Even Andersen): Tilløpet til forsoning kommer under en uke etter at Solberg kritiserte selskapet for sensur. Det hele endte med at Facebook fredag kveld endret praksis og likevel tillot publisering av det ikoniske bildet av barn på flukt fra napalmbombing under Vietnamkrigen.

Endte med takk

Statsministeren la ut bildet på sin Facebook-profil fredag, samme dag som Aftenposten brukte hele forsiden til et oppgjør med Facebook knyttet til sensurpraksisen. Bildet ble slettet etter få timer, begrunnet med Facebooks regler mot nakenhet.

Solberg publiserte deretter en sladdet utgave med forsterket kritikk. Facebook endret til slutt reglene, gjeninnsatte bildet og sendte deretter Solberg et brev hvor de takket for engasjementet og «at du hjelper oss med å gjøre dette riktig».

 

Hele forsiden på Aftenposten 9. september var viet sjefredaktør Espen Egil Hansen og hans brev til Facebook og Mark Zuckerberg hvor de kritiserer Facebook for sensur (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)
Hele forsiden på Aftenposten 9. september var viet sjefredaktør Espen Egil Hansen og hans brev til Facebook og Mark Zuckerberg hvor de kritiserer Facebook for sensur (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix) Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

 

Vil samarbeide

Solberg sier nå at det nå ligger an til mer kontakt og samarbeid med Facebook.

– Vi har samarbeidet med Facebook og andre sosiale medier om utdanning, særlig i konfliktområder. Dersom vi skal klare å få til utdanning i konfliktområder, så er sosiale medier en av de aktuelle plattformene, sier hun til Reuters.

Til helgen reiser Solberg til New York i forbindelse med åpningen av FNs hovedforsamling. Statsministeren har sittet i en kommisjon som vil komme med anbefalinger om hvordan barn over hele verden skal få skolegang av god kvalitet og hvordan dette skal finansieres. Søndag leverer Solberg kommisjonens anbefalinger til FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

 

Malala ønsker garanti

I forkant av møtene i FN kom fredsprisvinner Malala Yousafzai tirsdag med en oppfordring til verdens ledere om å garantere tolvårig skolegang for alle flyktningbarn.

Hun viser til at flere barn enn noensinne nå er på flukt i de årene de skulle ha fått skolegang.

Malala og Solberg har møtt hverandre flere ganger for å diskutere utdanning.

Fredsprisvinneren maner ifølge nyhetsbyrået AP til at ord må følges av handling:

– Flyktningjenter lurer på hvor lenge de kan gå uten skolegang før de tvinges inn i tidlige ekteskap eller barnearbeid. De håper på mer enn bare overlevelse. Hvorfor kaster verdenslederne bort tiden vår med falsk sympati mens de ikke gjør det eneste rette som kan endre framtiden for millioner av barn? spør hun.

 

Til toppen