Lars Helle, sjefredaktør i Stavanger Aftenblad under Arendalsuka i fjor.
Lars Helle, sjefredaktør i Stavanger Aftenblad under Arendalsuka i fjor. (Ole Gunnar Onsøien)

Stavanger Aftenblad felt i PFU

Utvalget understreket at det ikke er nok å lenke til tidligere tilsvar, når retten til samtidig imøtegåelse er tilstede. De felte derfor Stavanger Aftenblad på 4.14 i Vær varsom-plakaten.

Stavanger Aftenblad er klaget inn til PFU for en artikkel om restauranten til en lokal FrP-topp, hvor selskapet gikk konkurs kort tid etter at restauranten startet opp.

Det er FrP-toppen som har klaget avisa inn for PFU. Han mener avisa ikke har gitt han tilstrekkelig anledning til å få svare på alle anklagene som kommer fram i saken med en gang. 

Stavanger Aftenblad avviser at de har brutt god presseskikk, men PFU-sekretariatet mener de burde få kritikk for manglende samtidig imøtegåelse, altså brudd på 4.14 i Vær varsom-plakaten. 

Etter en diskusjon landet utvalget på at de ville felle Aftenbladet på et klart brudd på 4.14, og ikke bare lande på kritikk av avisa. 

– Da har utvalget konkludert med at Stavanger Aftenblad har brutt god presseskikk, sa utvalgsleder Alf Bjarne Johnsen da utvalget konkluderte. 

 

Samtidig imøtegåelse

PFU-leder Alf Bjarne Johnsen mener utvalget burde lande på fellelse, blant annet fordi de kun opprinnelig hadde lenket til et tidligere tilsvar, og ikke lagt det inn i artikkelen. 

– Ut fra det mener jeg at Stavanger Aftenblad ikke bare har opptrådt kritikkverdig, men har brutt god presseskikk, sa Johnsen. 

Han fikk støtte fra nestleder Anne Weider Aasen. 

– Det er ikke vanskelig å få det tilsvaret når de faktisk sitter med det, sa hun og viste også at når artikkelen har fått navnet «Slik var det å jobbe i FrP-toppens restaurant», er det svært viktig å konfrontere han med alle anklager som kommer fram i artikkelen. 

Hun pekte også på at de tidligere har konkludert med at det ikke er tilstrekkelig tilsvar å lenke til en artikkel med tidligere tilsvar. 

– Vi burde skjerpe denne til brudd på 4.14, sa hun videre. 

Gunnar Kagge i utvalget understreket at det er svært viktig at utvalget understreker at lenking til tidligere tilsvar ikke er tilstrekkelig. 

– Jeg synes det er viktig at vi presiserer dette med at lenking ikke er nok, sa han i møtet. 

Til toppen