Svend Aspaas (24) var i vinter kommunikasjonspraktikant i Silicon Valley.
Svend Aspaas (24) var i vinter kommunikasjonspraktikant i Silicon Valley. (Hans Ivar Moss Kolseth)

Svend (24) dro til Silicon Valley for å lære PR- og kommunikasjons­faget: - Gullinvestering

(PALO ALTO): Etter tre måneder i verdens teknologihovedstad ser Svend Aspaas en rekke nye muligheter for hans egen framtid i PR- og kommunikasjonsbransjen.

– Arbeidserfaring fra Silicon Valley gjør deg til framtidens kommunikator, sier han.

Aspaas jobbet i tre måneder hos Innovasjon Norge ved deres kontorer i Palo Alto. Her har de bygd opp innovasjonssenteret Nordic innovasjon house. Bedrifter får en myk landing i området gjennom kontorplass, nettverk- og utviklingshjelp.

Innovasjonssenteret driftes i samarbeid med statlige organer, tilsvarende Innovasjon Norge, fra Danmark, Sverige, Finland og Island.

Det er fem hovedårsaker til at Silicon Valley er verdens teknologihovedstad. Den tette konsentrasjonen av teknologibedrifter, verdensledende universiteter som Stanford, et stort "talent pool", risikovillige investorer og sterk innovasjonskultur i befolkningen.

– Som praktikant I Silicon Valley har jeg fått verdifullt innsyn i hvilke utfordringer selskaper ofte møter både i etablering- og skaleringfasen. Jeg har også fått en bedre forståelse for kulturforskjeller og ulikheter mellom det norske og amerikanske markedet. Jeg har innsett viktigheten av å være innovativ og å spille med på lag med alle aktørene i økosystemet, sier Aspaas.

Svend Aspaas (24) var i vinter kommunikasjonspraktikant i Silicon Valley.
Svend Aspaas (24) var i vinter kommunikasjonspraktikant i Silicon Valley. Foto: Hans Ivar Moss Kolseth

 

– Et godt utgangspunkt for framtiden

Praksisoppholdet er en del av Aspaas sin bachelorgrad i PR, kommunikasjon og media ved Høgskulen i Volda.

Studenten er den andre fra kommunikasjonslinjen som har hatt praksisdelen av utdanningen hos Innovasjon Norge i Silicon Valley.

Oppholdet ble gjort mulig gjennom høyskolen sin deltakelse i "Intern abroad", et program for studenter som ønsker å være praktikanter i utlandet.

– Å jobbe i skjæringspunktet mellom kommunikasjon- og tech i Palo Alto gir deg unik og ettertraktet kompetanse og erfaring. Er du ambisiøs og hardtarbeidende gir det et svært godt utgangspunkt for framtiden. De som forstår teknologien og hvordan utviklingen skjer, blir de beste dyktigste kommunikatorene i framtiden, sier Aspaas.

 

Alltid på jobb

Nettverking er en livsstil i Silicon Valley. Folk gjør det overalt. Her kan du møte nye sjefer, medarbeidere, exit-marked, konkurrenter, samarbeidspartnere eller kunder i lunsjen, på baren eller på løkka.

– Menneskene utgjør Silicon Valley. Uten verdens dyktigste hoder hadde ikke Silicon Valley vært det er i dag. Derfor er det viktig å ha kjennskap til relevante personer og aktører, sier Aspaas, før han følger opp:

– Eller som vi sier her, "Silicon Valley is not a place, it's a mindset".

Kommer man til Silicon Valley uten nettverk i området kan en veletablert aktør være til stor hjelp i starten. Startup-miljøet i området har lenge omfavnet sin egen versjon av den gylne regelen. De kaller det "Pay it forward».

Regelen går kort sagt ut på at man alltid tilbyr hjelp til de som trenger det. Det blir forventet at den som får hjelp gjør det samme ovenfor andre.

– Innovasjon Norge er et godt sted å starte nettverksbyggingen for norske bedrifter og «startups». "Pay it forward"-mentaliteten som står sterkt i Silicon Valley gjelder også her, sier Aspaas.

 

Networking «for alle pengene»

Den høye levekostnaden i området er blant de største utfordringene for praktikanter og studenter i Silicon Valley. Men, ikke alt koster penger.

– Det er lett å bruke mye penger her. De som ønsker å bygge seg et godt nettverk bør være forberedt på å investere i middager og lunsjer. Det er ikke til å komme unna. Vil man spare litt, kan man ta nytte av de titalls daglige "networking eventene", som arrangeres rundt om i Palo Alto, sier Aspaas.

Silicon Valley er et av de mest pressede boligmarkedene i USA. For å ha sitt eget rom i et kollektiv, må man per dags dato ut med rundt 15.000 kroner i måneden. For mange studenter og praktikanter kan det være lurt å bo med folk i samme livssituasjon.

– De beste kollektivene gjenspeiler økosystemet til Silicon Valley i miniatyr. I et godt kollektiv lærer du mye- og deler nettverk med de du bor med. Jeg anbefaler alle som kommer hit å bo så nært Palo Alto som mulig. Da er du der det skjer, til enhver tid, sier Aspaas.

Svend Aspaas (24) var i vinter kommunikasjonspraktikant i Silicon Valley.
Svend Aspaas (24) var i vinter kommunikasjonspraktikant i Silicon Valley. Foto: Hans Ivar Moss Kolseth

 

En lærerik investering

Etter tre måneder i verdens teknologihovedstad ser Aspaas en rekke nye muligheter for hans egen framtid i PR- og kommunikasjonsbransjen.

Han er klar i talen når han blir spurt om hva han vil si til de som vurderer praksis, jobb eller studieliv i Silicon Valley.

– Gjør det! Er du praktikant i Silicon valley er du garantert en eksponentiell læringskurve og de beste månedene i ditt liv. En ting er sikkert, for meg har det vært en gull-investering, sier Aspaas.

 

  • For ordens skyld: Undertegnede er journaliststudent fra Høgskulen i Volda, og var praktikant gjennom «intern abroad» ved Teknisk Ukeblad Media sitt kontor i Nordic Innovation house. Aspaas og jeg bodde i samme hus under oppholdet.
Til toppen