Svensk DAB-nei skaper ny debatt: - Norsk alenegang kan føre til redusert radiolytting

Vil DAB føre til mer eller mindre radiolytting?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo/Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Sverige dropper DAB-overgang. Danmark har satt spørsmålet på vent. Norge kveler FM-signalene i 2017. Alenegangen kan koste radiolyttere, mener kritiker.

Den svenske regjeringen har besluttet å legge bort planene om en overgang til digitalradio og DAB, samtidig som de opprettholder FM-nettet.

– Det er litt av en situasjon at to land som er så nært hverandre med 150 mils felles grense, skal velge to forskjellige plattformer for distribusjon av nasjonal radio, sier styreleder i Norsk lokalradioforbund, Svein Larsen, til NTB.

Han har vært en skarp kritiker av de norske planene om å droppe FM-nettet til fordel for DAB+ og digitalradio. Ifølge Larsen er det norske lyttere som blir skadelidende.

Kjøper ikke fem DAB-radioer

Han viser til at norske lyttere må skifte ut sine 10 millioner FM-apparater for å kunne lytte på nasjonal radio. I 2,5 millioner biler må det byttes til DAB-radio for å få inn NRK, P4 eller Radio Norge når FM-nettet slokker.

– I dag har vi gjerne 5-6 FM-radioer i en husholdning. De fleste kommer til å kjøpe DAB-radio, men ikke 5-6 stykker. Min oppfatning er at dette kan føre til redusert radiolytting, sier Larsen.

– Får opp lyttertall

Kommunikasjonssjef Mari Hagerup i NRK og P4s felles digitalradioselskap Digitalradio Norge mener tvert imot at den norske digitaliseringen gir flere lyttere.

– I Norge ser vi for første gang tendenser til at radiolyttingen øker. Det skyldes at det er et langt større kanaltilbud via de digitale kringkastingsnettene. Selv på Nordkapp og selv på Lindesnes har du tilgang til 22 riksdekkende kanaler. I de samme områdene har du bare fem riksdekkende FM-kanaler, sier Hagerup til NTB.

Hvorfor tvang?

Generalsekretær Per Morten Hoff stiller seg svært kritisk til at Norge som første land i verden skal slukke FM-nettet til fordel for DAB. Han skjønner ikke hvorfor Norge må gå i front når alle andre er usikre.

– Hvis DAB er så bra som NRK og de som skal tjene penger på det sier, hvorfor trenger man da å innføre det med tvang? Norge tar en veldig stor risiko ved at vi er det første landet i verden som stenger FN-nettet, sier Hoff til NTB.

– Norge i front

Marit Hagerup i Digitalradio Norge avviser at Norge drive alenegang i Europa.

– Selv om Sverige har tatt denne beslutningen, er det ikke slik at Norge står alene. Norge driver ikke alenegang, vi er i front, sier Hagerup og peker på at både Danmark og England har tilsvarende planer som Norge, men ikke kommet like langt.

Eksklusivt sendenett

Per Morten Hoff mener NRK og P4 burde heller satse på innhold framfor å bruke store ressurser på en teknologi som ifølge Hoff koster mer enn den smaker for lytterne. Andre og billigere digitale løsninger er å foretrekke.

– I løpet av året blir 4G-nettet landsdekkende og teleselskapene varsler at de snart går i gang med å bygge ut et 5G-nett som vil være 1.000 ganger raskere enn dagens mobilnett. Hvorfor skal vi da bruke så mye penger på et på et eksklusivt sendenett for DAB, sier Hoff.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS