German Chancellor Angela Merkel attends a news conference with Swiss President Johann Schneider-Ammann after a meeting at the chancellery in Berlin, Wednesday, Nov. 2, 2016. (AP Photo/Markus Schreiber).
German Chancellor Angela Merkel attends a news conference with Swiss President Johann Schneider-Ammann after a meeting at the chancellery in Berlin, Wednesday, Nov. 2, 2016. (AP Photo/Markus Schreiber). (Bilde: Markus Schreiber)

Syrisk flyktning saksøker Facebook etter Merkel-selfie. Mener de ikke har hindret falske nyheter om ham

Den tyske regjeringen ser på rettssaken som en merkesak for ansvarliggjøring av internettselskaper.

  • Endret
Berlin (NTB): En 19 år gammel syrisk flyktning som tok en selfie med Tysklands statsminister Angela Merkel i 2015, tar Facebook til retten for ikke å ha klart å hindre injurierende falske nyheter om ham på nettstedet.

Anas Modamani fra Darayya, en forstad til Damaskus, tok et bilde av seg selv med Merkel under statsministerens besøk i et tilfluktsområde for flyktninger i Spandau-distriktet i Berlin den 10. september i 2015. Selfien, samt bildet tatt av en pressefotograf, ble selve definisjonen på den tyske reaksjonen på flyktningkrisen, skriver den britiske avisa The Guardian.

Siden da har imidlertid bildene dukket opp i sosiale medier-innlegg som hevder den 19 år gamle mannen har vært involvert i både kriminalitet og terrorvirksomhet.

Blant annet ble han i mars i fjor identifisert som Najim Laachraoui, en av terroristene som sto bak Brussel-bombene. I jula ble Modamani pekt ut som en av dem som satte fyr på en sovende, hjemløs mann på T-banestasjonen i Berlin.

– Hver gang det skjer noe som involverer flyktninger blir han brukt som et ikon på Merkels flyktningmodell og svertet med alle slags mulige kriminelle handlinger, sier Modamanis advokat Chan-jo Jun.

En talsmann på Facebook sier de fjernet innhold etter forespørsel fra advokaten.

– Så vi tror ikke det er noen grunn for en kjennelse.

Facebook er innkalt til å møte opp i tingretten i den sørtyske byen Würzburg, som har planlagt høring 6. februar i det som kan bli en merkesak for regjeringen, som har sett etter måter å gjøre internettselskaper mer ansvarlig for publisert innhold på.

Til toppen