Akhtar Chaudhry er medlem av Kringkastingsrådet og stolt av NRKs «Festen etter fasten»-sending. Her felt inn over programlederne Rima Iraki og Amir Horori.
Akhtar Chaudhry er medlem av Kringkastingsrådet og stolt av NRKs «Festen etter fasten»-sending. Her felt inn over programlederne Rima Iraki og Amir Horori. (Foto: NRK og NTB Scanpix)

DEBATT

Takk til NRK for at dere tar oppdraget på alvor og markerer id

«Jeg, og med meg mange muslimer, satte pris på at «min» kringkasting fokuserte på «min» høytid. Det var et stolt øyeblikk», skriver Akhtar Chaudhry.

  • Endret
  • AKHTAR CHAUDHRY, muslim og medlem av Kringkastingsrådet

 

NRKs oppdrag er tydelig: «NRKs tilbud skal gjenspeile Norges religiøse arv og mangfold av livssyn og religion i det norske samfunnet».

Det var derfor en fryd å se Nrks markering av id med en direktesending på søndag da muslimer feiret id. Det var et imponerende program som engasjerte mange.

Muslimer fikk vist, og ikke-muslimer fikk sett, hvordan dagen feires i muslimske hjem. Id er norske muslimers viktigste høytid, på høyde med julaften. Mange er nysgjerrig på hvordan naboen, klassekameraten, kjæresten til kameraten og arbeidskollegaen feirer sin viktigste høytid.

Folk vil vite hva muslimer spiser på id, hvordan de feirer dagen og hvordan de pynter seg. Direktesendingen svarte enkelt og greit på dette behovet.

Tilbakemeldinger jeg har fått, er at folk satte pris på et informativt og fargerikt program hvor tradisjoner, fargerike klesdrakter og tradisjonelle matrettene fra alle himmelretninger ble vist fram. Glade og feststemte barn og unge, og storfamilier stolt viste hvordan dagen feires og hva den betyr for dem.

Jeg er sikker på at NRK har bidratt til å stimulere den positive nysgjerrigheten om de muslimske tradisjonene i vårt samfunn. På den andre siden satte jeg, og med meg mange muslimer, pris på at «min» kringkasting fokuserte på «min» høytid. Det var et stolt øyeblikk for norske unge muslimer da hele det norske folk fikk anledning til å ta del i deres glede.

Slikt fremmer samhørighet og fellesskap.

Det er viktig at alle farger av mosaikken vises fram med stolthet. Slikt kan vi se og vise fram hvem vi er, og hvordan det nye norske vi-et ser ut. Takk til NRK for å ta sitt oppdrag på alvor og markere id.

Jeg ser fram at også markeringer av andre folkegruppers høytid blir fokusert på minst like god måte som id-feiring på søndag.

Til toppen