KADAFI ZAMAN
KADAFI ZAMAN (Foto: Gard L. Michalsen, Medier24)

Terrortiltalt snakket om å banke opp TV2-journalist Kadafi Zaman

Det kom fram under terrorsaken i Oslo tingrett torsdag.

Tre menn står i disse dager for Oslo tingrett, tiltalt for terror. To norsk-albanske brødre og en norsk-somalisk familiefar står på tiltalebenken for deltakelse og/eller støtte til en terrororganisasjon. Mer om tiltalen kan du lese på VG.no.

I retten torsdag kom det fram at en av de tiltalte hadde snakket om å «banke opp» TV2-journalist Kadafi Zaman. Det ble spilt av en telefonsamtale mellom to av de tiltalte, som ble avlyttet av Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), hvor en av de skal ha sagt:

- Hvis de kommer på døra, det er verdt å banke dem og sitte inne for det.

Ifølge VG navngir den terrortiltalte 28-åringe i samtalen Kadafi Zaman. Han uttrykker frustrasjon over at journalister tar kontakt. Samtalen fant sted våren 2014.

- Hvis han dukker opp skal jeg ta han inn i leiligheten og si at han tok seg inn og at jeg handlet i forsvar, fortsatte 28-åringen, ifølge VG.

Les mer om hendelsene i retten på VG.no.

Til avisa sier mannens forsvarer at det var uttalelser som falt i frustrasjon.

– Dette var uttalelser som falt i frustrasjonen over å oppleve pågang fra media, kort tid etter brorens død. De var selvfølgelig ikke alvorlig ment, sier Svein Holden, 28-åringens forsvarer, til VG.

Kadafi Zaman avviser overfor avisa at han har vært i kontakt med de terrortiltalte. Men blir ikke overrasket over trusler fra dette miljøet.

- Kan ikke la oss stoppe

I et langt intervju med Medier24 fra januar i år, snakket Kadafi Zaman blant annet om trusler. Da sa han:

- Jeg er ikke redd. Jeg ser meg kanskje litt bak skulderen når jeg går, men ellers lever jeg et helt normalt liv. Og som journalist kan jeg ikke la meg stoppe. Hvis noen truer, så er det bare en måte å svare på. Det er å fortsette å ha et søkelys på de som truer. Vi kan ikke la oss stoppe av trusler og hets. Det beste svaret er å «kjøre på» enda litt hardere.

Kadafi liker heller ikke å snakke om temaet, slo han fast:

– Jeg har aldri frontet det noe særlig. Jeg har følt at det er litt sånn «nå blir jeg truet»-oppmerksomhet. Det kan være bare en ekkel mail, og da svarer jeg ofte bare «takk for feedback». Noen av truslene er politianmeldt. Mens andre er litt mer heavy, og det er de jeg ikke prater om. Det er pågående, og det er fra alle typer miljøer, fortalte Kadafi.

Les hele reportasjen:

Til toppen