Arkivbilde: Kringkastingsrådet
Arkivbilde: Kringkastingsrådet (Larsen, Håkon Mosvold)

Kringkastingssjefen om Sagen-innslag: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt

Torsdag morgen diskuterte Kringkastingsrådet det mye omtalte rasismeinnslaget fra Radioresepsjonen.

– Som kringkastingssjef er det et av de aller letteste løftene å holde, at vi kommer til å tråkke i baret fremover, sier Thor Gjermund Eriksen under møtet til Kringkastingsrådet torsdag. 

Det var på forhånd varslet at rådet hadde fått inn et hundretalls henvendelser om innslaget fra Radioresepsjonen, der Tore Sagen kom med en ironisk tirade om rase. Saken vakte stor oppsikt, noe som er gjenspeilet i mengden klager mot innslaget.

 

– Vellykket satire

Kringkastingsrådet er et rådgivende organ som drøfter og uttaler seg om hovedlinjene i NRKs programvirksomhet. Under møtene tar medlemmene av rådet stilling til henvendelsene som har kommet inn. I dette tilfellet var det snakk om en hel del klager, samt 17 støtteerklæringer. 

Innslaget det snakkes om ble etter kort tid avpublisert fordi Tore Sagen ville det selv, etter å ha fått en rekke tildels voldsomme reaksjoner. 

– Dette er flere diskusjoner. De fleste klagene går på innholdet i satiren, så er det en diskusjon om avpublisering, også er det en diskusjon om mangfold, sier Eriksen.

Han mener at samtalen som har kommet som følger av saken har vært en viktig samtale.

– Sånn sett mener jeg at den konkrete flauhetskonkurransen i dette programmet må være et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt, for det har ført til en diskusjon om satirens grenser, om krenkelse. Det har ført til en diskusjon her i huset om mangfold i positiv forstand.

 

Forsvarer avpublisering

En annen ting som ble diskutert i forbindelse med Radioresepsjonen-innslaget var hvorvidt det var riktig å avpublisere innslaget.

– Hvis det hadde vært sånn at vi lot oss presse til å avpublisere så, er det selvsagt alvorlig. Jeg kan forsikre hele forsamlingen om at det ikke er en dag på jobb at jeg ikke får ett eller annet ønske om å avpublisere, begynner Eriksen.

Eriksen mener at det prinsipielt sånn at man ikke skal publisere ting, samtidig fremholder han at det i dette tilfellet ikke nødvendigvis var snakk om en prinsipiell avgjørelse.

– Når det gjøres i en redaksjon der man – Tore Sagen i dette tilfellet –  opplever at presset der og da går på ham som person bruker man ikke tid til å tenke seg om de store prinsipielle tankene, men man tenker «hvordan roer man dette ned av hensyn til både oss og de andre».

Derfor konkluderer han slik:

– Man skal ikke la seg presse hverken til å publisere, ikke publisere eller avpublisere, men det er heller ikke for meg en veldig stor prinsipiell beslutning at man gjør det i dette tilfellet av hensyn til hverandre.

Til toppen