Tidligere kulturminister og mediepolitiker Lars Roar Langslet har gått bort

Langslet reformerte mediepolitikken og avskaffet NRK-monopolet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB-Hege Tannæs-Fjeld): Norges første kulturminister, Lars Roar Langslet, er død. Han var blant annet drivkraften bak opphevelsen av kringkastingsmonopolet.

Langslet har gjennom en årrekke opptrådt som akademiker og forsker, skribent og debattant, politiker og forfatter. Han ble 79 år gammel.

– Lars Roar Langslet har betydd mye for mange generasjoner Høyre-politikere. Han var en prinsipiell tenker, sier statsminister Erna Solberg i en kommentar til NTB.

Langslet var innvalgt på Stortinget i hele 20 år fra 1969 til 1989 for Høyre. Ved dannelsen av Kåre Willochs regjering i 1981 ble han Norges første kulturminister.

Willoch ville ha med Langslet som kirke- og undervisningsminister, men Langslet var katolikk, så det ble umulig. Han ble i stedet Norges første kulturminister. Hans første store oppgave ble å skape frihet i eteren. Det ble åpnet for nærradio og lokale fjernsynssendinger.

– Kulturengasjement

– Han var en fremragende kulturpersonlighet og kulturpolitisk bidragsyter. Han var drivkraften bak opphevelsen av kringkastingsmonopolet. Å få avviklet monopolet var et stort fremskritt, også for NRK, sier Kåre Willoch til Vårt Land.

Willoch omtaler videre Langslet som en interessant og fin venn.

– Jeg minnes hans evne til å sette seg inn i fakta og andre menneskers tankegang. Og hans dypt forankrede kulturengasjement, sier han.

Biografier

Som katolikk fikk han også en rolle i striden om selvbestemt abort, der han sto fast på vernet om menneskeliv. Langslet godtok til slutt at Høyres representanter ble fristilt i saken.

Langslet har skrevet over 30 bøker, blant annet biografier over Holberg, Christian IV, Christian Frederik og Sigurd Ibsen, og bøker om Olav den hellige, John Lyng og Olav V.

Like før sin død ga han ut diktsamlingen «Søkelys».

Langslet var kulturdirektør i Oslo i 1989-1990. Deretter var han i flere år ansatt i Aftenposten. I 1997 ble han statsstipendiat.

Han har mottatt en rekke priser. I 1996 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. I 2011 ble han tildelt Anders Jahres ærespris for sin livslange innsats som kulturformidler og biograf. Utvalget som delte ut den prisen påpekte at han var mer enn de fleste bevisst historieskrivingens kraft, og beskrev Langslet som en av de ypperste og mest produktive biografene.

Powered by Labrador CMS