Tidligere leder i Unge Høyre, Paul Joakim Sandøy, (til høyre) mener ABC Nyheter har dummet seg ut. Dette bildet er fra valget 2013.
Tidligere leder i Unge Høyre, Paul Joakim Sandøy, (til høyre) mener ABC Nyheter har dummet seg ut. Dette bildet er fra valget 2013. (Bilde: Junge, Heiko)

Tidligere Unge Høyre-leder om ministers rasistvitsing: – Røe Isaksen dummet seg ikke ut, men det gjorde ABC Nyheter

– Jeg frykter at sånt bidrar til større avstand mellom politikere og journalister, skriver tidligere Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy i en støtteerklæring til Røe Isaksen etter han vitset om «hvit makt» på en fest.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I dag kunne ABC Nyheter fortelle at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vitset om «hvit makt» foran 80 gjester 5. august i år.

Det var under en quiz at laget til ministeren fikk utdelt hvite armbånd og da kom Røe Isaksen på lagnavnet «hvit makt». Han spøkte i plenum om at det var «fordi vi tror på den ariske rases overherredømme», skriver nettavisen.

Statsråd Isaksen erkjenner hendelsen til ABC Nyheter og beklager det hele på sine Facebook-sider:

 

Jeg har dummet meg ut. For halvannen uke siden var jeg på en privat bursdagsfest og sa noe idiotisk. Vi skulle ha...

Posted by Torbjørn Røe Isaksen on 16. august 2017

 

Mener journalistene har dummet seg ut

I kommentarfeltet skriver tidligere leder i Unge Høyre, Paul Joakim Sandøy, som nå er advokatfullmektig hos Elden, at det er ABC Nyheter som har dummet seg ut.

Der skriver han blant annet at «De som har dummet seg ut er derimot ABC Nyheter, og nå også Dagbladet, som velger å formidle en vits fra en privat fest til offentligheten - også til mennesker som ikke nødvendigvis skjønner humoren». Nå har også flere medier trykket saken.

 

 

 

Til Medier24 utdyper Sandøy:

– Jeg er opptatt av at vi ikke skal få britisk presseetikk til Norge og at noen av det fine med norsk presse sitt forhold til politikere er at det er rom til å være privatperson og at det er litt adskilt - også for statsråder. Så vidt jeg skjønner var dette en vennefest, og det bør innebære et ekstra vern enn der man er der i egenskap av å være politiker, sier han og fortsetter:

– Det blir dratt dårlige vitser på fester der journalister og politikere er tilstede hele tiden - uten at noen skriver om det. Det sentrale poenget er at når noen drar en vits i en privat sammenheng, har man kontroll over publikum og kan gjøre en vurdering om de som er der skjønner vitsen eller ikke. Når man løfter det ut i offentligheten, gjør man vitsen «farligere», fordi man videreformidler den til folk som ikke har den nødvendige konteksten og ikke skjønner vitsen.

– Hva bør vi journalister gjøre, mener du?

– Jeg mener man bør gjøre den samme vurderingen som de journalistene som var på festen og som ikke skrev denne saken - at dette var i høyden en «ræva» vits og da lar vi det være med det. Jeg synes ikke man trenger å trykke slikt.

– ABC Nyheter refererer til kilder som sier at de ble støtt av vitsingen og at flere også ble det. Hvorfor mener du at det ikke er en sak da?

– Men de siterer også kildene på at de også forsto at det var en spøk - og det er det som bør være det sentrale. Jeg mener takhøyden bør være større. Normen er at man ikke skriver slike saker. Jeg ser på dette som ganske unikt og har ikke sett at det er gjort før.

 

Derfor omtalte ABC Nyheter saken

Journalist Ola Karlsen i ABC Nyheter er forelagt kritikken fra Sandøy, og sier at han er uenig.

– Røe Isaksen sier selv at det ikke var en bagatell, at han er statsråd hele døgnet og at han ikke skulle fortalt de vitsene hvis han ikke kunne stå for innholdet - noe han også har beklaget, sier Karlsen.

Han forteller at han selv ikke var på festen, men at han vurderte det som at det var en sak - blant annet på grunn av reaksjonene han fikk fra kilder som var der.

– En kilde som var på festen mente at en statsråd i hans posisjon burde være forsiktig med hva han sier. Han skal også være forbilde for elever, studenter og foreldre med barn på skolen, sier han.

Til toppen