Her er Trond Svendsen i spissen for Tuxedo på Oslo-scenen Gamla på slippfest. Nå brer musikken seg videre ut i Europa. Foto: Trond Lillebø / Hamar Arbeiderblad
Her er Trond Svendsen i spissen for Tuxedo på Oslo-scenen Gamla på slippfest. Nå brer musikken seg videre ut i Europa. Foto: Trond Lillebø / Hamar Arbeiderblad (Bilde: Trond Lillebø / Hamar Arbeiderblad)

Trond Svendsen er ikke «bare» krimjournalist i Hamar Arbeiderblad. Nå er han også countryartist

- Jeg ble hekta på å bli journalist. Men det har alltid surret alltid musikk i hodet mitt. Så tar livet noen vendinger i blant, hvis man bare har lyst til å være med, sier krimreporteren fra Hedmark som omsider er nyslått artist.

  • Endret

Årets norske sensasjon innen americanasjangeren er en hedmarksk krimreporter som slapp sin kritikerroste debutplate først som 43-åring - til tross for en stemme som får anmelderne til å navnedroppe Paal Flaata, Chris Isaak og Trond Andreassen.

Trond Svendsen hadde aldri spilt i band - da han nærmest ved en tilfeldighet ble oppdaget. Debutalbumet "Palomino Motel" ble sluppet tidligere i sommer, og nå venter spillejobbene. Foto: Ole Johan Sorsve .
Trond Svendsen hadde aldri spilt i band - da han nærmest ved en tilfeldighet ble oppdaget. Debutalbumet "Palomino Motel" ble sluppet tidligere i sommer, og nå venter spillejobbene. Foto: Ole Johan Sorsve . Foto: Ole johan Sorsve

At han kom ut av countrymusikkskapet omtrent samtidig som han dekket krevende rettssaker om mordbrann og overgrep er resultatet av et svært tidlig valg, forteller Trond Svendsen.

Sommeren han fylte 14 år opplevde han nemlig to livsendrende begivenheter:

Han så Bruce Springsteen på Valle Hovin - og var utplassert i lokalavisen.

- Jeg ble hekta på å bli journalist. Men det har alltid surret alltid musikk i hodet mitt. Så tar livet noen vendinger i blant, hvis man bare har lyst til å være med, sier krimreporteren fra Hedmark som omsider er nyslått artist.

 

Europa-listet

Derfor starter han sommerferien denne uken med å pakke bilen med gitarer, en kasse av debutplaten "Palomino Motel" samt bassisten sin - for å sette kursen for den nederlandske storfestivalen Zwarte Cross.

- Jeg er invitert av en nederlandsk radiostasjon til å spille noen akustiske låter to kvelder på rad på deres festivalscene, sier Trond Svendsen, som også er inne på en 12. plass på Euroamericana Chart.

- Det er stas å dele listeplass med Steve Earle, humrer Svendsen, som beholder beina trygt på hedmarksk jord, men sier han håper listeplassen er et uttrykk for at musikke blir sett og hørt.

- Vi mente jo alvor da vi først brukte to år på platen.

 

Ut på YouTube

På hjemmebane har godordene falt over Trond Svendsen og bandet han fronter, Tuxedo, etter albumslippet tidligere i sommer.

Han roses for stemmen så vel som for de sterke, gjerne mørke låtene han skriver. De som lenge holdt på å bli liggende i skuffen.

Trond Svendsen hadde aldri spilt i band - da han nærmest ved en tilfeldighet ble oppdaget. Debutalbumet "Palomino Motel" ble sluppet tidligere i sommer, og nå venter spillejobbene. Foto: Svein Erik Hagen.
Trond Svendsen hadde aldri spilt i band - da han nærmest ved en tilfeldighet ble oppdaget. Debutalbumet "Palomino Motel" ble sluppet tidligere i sommer, og nå venter spillejobbene. Foto: Svein Erik Hagen. Foto: Svein Erik Hagen

- Jeg har aldri spilt i noe band, men spilte gitar og skrev sanger for meg selv og hadde opptrådt så vidt det var lokalt. En kar som het Roy Botten hadde hørt at jeg sang, og ba meg sende noen demoer. Jeg spilte inn tre coverlåter på badet hjemme, der var det god klang! Jeg var på sommerferie da mobilen begynte å pipe, oppsummerer Trond Svendsen forhistorien.

For Botten, som selv spiller i gruppen Grenseland, var blitt så begeistret at han la ut en av låtene på YouTube. Blant dem som oppdaget Svendsens Ryan Adams-cover der, var gitarist Lars Linkas - som meldte seg til videre samarbeid.

 

- Musikkidiot

Det ble starten på bandet Tuxedo , som har all den banderfaringen som Trond Svendsen selv manglet:

Linkas på strenger, Vidar Tyriberget på bass, Tommy Kristiansen på trommer og Lars Viken på orgel/tangenter. Kvintetten gikk i studio på Hamar og spilte inn "Palomino Motel" analogt over en toårsperiode, med Lars Linkas som produsent.

"Palomino Motel" har høstet svært gode anmeldelser for sin mørke americanamusikk, som tidvis nærmer seg rock noir. Foto: Trond Svendsen.
"Palomino Motel" har høstet svært gode anmeldelser for sin mørke americanamusikk, som tidvis nærmer seg rock noir. Foto: Trond Svendsen. Foto: Trond Svendsen

Nå venter flere spilleoppdrag, et av dem kortreist - på Kønnbandfestivalen på Stange lørdag 19. juni, samme dag som Melissa Horn og Ingrid Olava.

Dit kommer Trond Svendsen og Tuxedo fra Rød Herregård i Halden, hvor de fredag 18. august har spilt som gjester på minifestivalen til bandet Salmon Smokers. Og 30. september venter Trondheim og Moskus -scenen.

- Det er live som er stas, lyder det fra den nyslåtte artisten, som sier dette om sin nye status: - Jeg føler ikke at dette er to sider av meg. Det er dette som egentlig er meg. Jeg er musikkidiot.

Til toppen