Anders Tangenes, komiker
Anders Tangenes, komiker

Mal for travle redaktører:

Tilsvar på den urettferdige kritikken av at 80 prosent av våre saker fra valget i [sett inn land] handlet om [sett inn høyrepopulistisk parti]

(SATIRE): «Hei, det er meg, politisk redaktør i ditt foretrukne nasjonale mediehus. Jeg ønsker å svare på kritikken av vår dekning av valget i [sett inn land]: SVERIGE. Enkelte har hevdet at vi har hatt et skjevt og overdrevent fokus på [sett inn høyrepopulistisk parti]: SVERIGEDEMOKRATERNA»

  •  ANDERS TANGENES, komiker

 

La meg først si at på den ene siden er vi alltid interesserte i et kritisk søkelys på hvordan vi i pressen gjør jobben vår. På den andre siden er den konkrete kritikken av akkurat vår dekning i akkurat dette tilfellet helt urimelig. Denne gangen også.

Det er riktig at vi i pressen akkurat i år har illustrert de fleste sakene om valget i N̶E̶D̶E̶R̶L̶A̶N̶D̶ SVERIGE med G̶E̶E̶R̶T̶ ̶W̶I̶L̶D̶E̶R̶S̶ JIMMIE ÅKESSON.

Det er helt naturlig å bruke bilder av det partiet vi har bestemt oss for at kommer til å bli det største og viktigste.

Nå som valgresultatene foreligger og det viser seg at F̶R̶I̶H̶E̶T̶S̶P̶A̶R̶T̶I̶E̶T̶ SVERIGEDEMOKRATERNA likevel ikke var i nærheten av å bli landets største parti, er ikke dette vår feil. Det skyldes i stor grad at velgerne ikke har lest nok norske aviser.

Det er imidlertid direkte feil at vi ikke har fokusert på de andre partiene og kandidatene. Hvis leserne åpner noen av sakene som tilfeldigvis har Sverigedemokraterna i bilde, tittel, ingress og vinkling, vil de se at vi også skriver om andre politikere og partier.

For eksempel kan man lese at «Moderaterna taper velgere til Sverigedemokraterna», «Dette mener de andre partiene om Sverigedemokraternas stilige nye jakker» og «Hvem i all verden er Stefan Lövfen? Her er kandidatene nesten ingen i Norge har hørt om».

Innvandring er en av vår tids største globale utfordringer og det ville være en unnlatelsessynd å ikke gi grundig dekning til det partiet som snakker mest om dette.

Hvis det hadde eksistert andre store globale utfordringer som noen av de andre partiene, for eksempel Miljöpartiet, var svært opptatte av, ville vi garantert gitt dem nøyaktig like mye dekning. Men slik er det nå en gang ikke.

Ingen temaer skal være så kontroversielle at media eller politikere har berøringsangst for å diskutere dem. Det er viktig for oss journalister å være rasjonelle, faktabaserte og realistiske, også når det gjelder innvandring.

Og ettersom Sverigedemokraterna er de som bruker disse ordene mest, ville det vært presseetisk uansvarlig av oss ikke å gjenta talepunktene deres ordrett minst fire-fem ganger om dagen.

Det er viktig å spørre seg hvorfor velgere flokker til høyrepopulistiske politikere som Trump, Orbán, Wilders, Le Pen og Åkesson, heller enn mer moderate eller venstrevridde kandidater som (NOTE TO SELF: finn eksempler på slike).

Kan det rett og slett skyldes at de andre partiene og media (bortsett fra oss) ikke tør å kalle en spade for en spade?

Det mener iallfall den alltid velkledde og elegante, men noen ganger litt kontroversielle Jimmie Åkesson i vårt firesiders portrettintervju med ham i morgen.

Til toppen