ILLUSTRASJONSBILDE: Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, kona til Tom Hagen, en av Norges rikeste, har vært borte i ti uker. Politiet holdt pressekonferanse om saken onsdag formiddag. Tommy Brøske er politiinspektør. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Medieundersøkelsen:

– Tiltroen til mediene har aldri vært lavere i de årene vi har målt

Årets Medieundersøkelse viser også at andelen journalister som ville ha stemt Fremskrittspartiet har gått ytterligere ned - fra 2,8 prosent i 2018 til 1,8 prosent i 2019.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag ble den norske Medieundersøkelsen lagt fram under Nordiske Mediedager i Bergen. 

I år har Respons analyse stilt norske og svenske journalister, og norsk og svensk publikum, en rekke spørsmål knyttet til tillit til mediene. 

– Vi har mye snadder å vise dere, sa postdoktor Erik Knudsen fra Universitetet i Bergen innledningsvis da han la fram undersøkelsen. 

Et av hovedfunnene i undersøkelsen viser at kun 44 prosent av det norske publikummet har «svært stor» eller «nokså stor» tiltro til journalister som yrkesgruppe. 

17 prosent har nokså liten eller svært liten tiltro, ifølge undersøkelsen. 

Her finner du hele undersøkelsen (ekstern lenke) 

Her er tabellen: 

 

– Tiltroen har aldri vært lavere 

Så gikk han videre til å snakke om tillit og journalistenes politiske ståsted. Han mener undersøkelsen viser at det er lite som tyder på at journalister lar seg påvirke i stor grad av eget politisk standpunkt. 

– Basert på denne testen er det lite som tyder på at journalistikken påvirkes av journalistenes eget ståsted, sa han. 

Videre snakket han om at tilliten til mediene er lavest på høyresiden. 

– Høyresiden har lavere tiltro til mediene generelt, enn venstresiden. Samtidig er forskjellen størst i Sverige, sa han. 

I undersøkelsen ble det også spurt om hva journalister stemmer, og den viser at journalistene generelt ligger til venstre i politikken, når de oppgir eget politisk standpunkt. 

Dette ville de stemt:

Undersøkelsen viser også at andelen journalister som ville ha stemt Fremskrittspartiet har gått ytterligere ned - fra 2,8 prosent i 2018 til 1,8 prosent i 2019. 

 

Samtidig har andelen journalister som sier de ville ha stemt MDG gått kraftig opp fra 2018 til 2019.

Så gikk han videre til å snakke om hvordan tilliten til norske medier har utviklet seg, og kunne fortelle at de her har gjort en ny måling i april – etter vårens VG-skandale. 

Den viste at tilliten til norske medier har fått seg en knekk. 

– Tiltroen til mediene har aldri vært lavere i de årene vi har målt tiltro. Noe har skjedd, og vi har grunn til å tro at VG-saken har noe skyld, sa Knudsen og understreket at bildet er komplekst og at dette er folk sin egen vurdering av tilliten til mediene. 

Samtidig er det lyspunkter. 

– Så er det viktig å huske på at vi fortsatt, selv etter knekken i april, er et godt stykke foran svenskene, sa han. 

 

Her er tabellen: 

– Ingen god idé

Så snakket han om avgjørelsen SVT tok, om å ta avstand fra en uttalelse fra Sverigedemokratarnas Jimmie Åkesson under valget i Sverige i fjor høst. 

SVT ble felt i Sveriges svar på PFU, og analytikeren kunne fortelle at både norske og svenske journalister var fornøyde med den avgjørelsen. 

– I både Norge og Sverige heller man mot å være mot SVTs beslutning, men nordmenn er noe mer mot enn svenskene, sa han.

Oppsummeringen av det hele var at det er kortere avstander mellom vanlige folk og journalister i Norge enn det er i Sverige. 

– Avstanden mellom befolkningen og journalistene er større i Sverige enn i Norge, sa han. 

Dette unngår journalister å ta opp

Undersøkelsen byr på flere interessante funn for norske journalisters del, blant annet at 7 prosent av de spurte selv oppgir at de har unngått å ta opp spørsmål knyttet til barnevernet i redaksjonen. 

Det norske barnevernet har fått mye kritikk - også internasjonalt - og er et betent tema å skrive om for mange journalister. 

De spurte: Har du noen gang unngått å ta opp saker i redaksjonen i tilknytning til noen av følgende temaer?

Tema Svenske journalister 2019 Norske journalister 2019
Islam-kritikk 12 % 7 %
Innvandring til Vest-Europa 9 % 7 %
Integrering av flykninger 8 % 7 %
Seksuell trakassering 5 % 3 %
Klimaskepsis i miljøsaker  4 % 6 %
Barnevernsspørsmål 1 % 7 %
Nei, ingen av dem 80 % 81 %
Antall respondenter:  213 545

 

Powered by Labrador CMS